Fem mord som löstes av vetenskapen

Ett 16 år gammalt mordärende som löstes med hjälp av ett av Nasas robotfordon och en barnamördare som fälldes av pollen – vetenskapsmän har gång efter annan använt sig av geniala metoder för att avslöja gärningsmännen bakom ohyggliga mord. Vi har samlat fem av de mest uppseendeväckande exemplen.

Fem mord, lead
© Bits And Splits/Shutterstock

Tjugoåriga Becky Godden kvävdes och grävdes ner i marken och det var nära att hennes mördare kom undan med det fruktansvärda brottet. Först när polisen tillkallade en forskare specialiserad på jord fick de det bevis som hade saknats.

Fallet Becky Godden är bara ett av många där vetenskapsmän inom allt från botanik till rymdforskning har spelat en avgörande roll för utfallet.

Vi har samlat fem fasaväckande mordfall där vetenskapen stod för den sista, oväntade biten i polisens pussel, så att gärningsmannen kunde sättas bakom galler.

SLÄKTFORSKNING

Joseph DeAngelo

Joseph DeAngelo. Dom: Livstids fängelse för mord och kidnappning.

© Getty Images North America/Getty Images

Stamträd avslöjade skoningslös seriemördare

Brottet:

Mellan åren 1976 och 1979 härjade en våldtäktsman i området kring Sacramento i Kalifornien. Han gjorde sig skyldig till minst 50 våldtäkter. År 1979 startade en ny brottsvåg i södra Kalifornien. Den här gången nöjde sig förövaren inte med våldtäkt, utan begick även ett antal mord. Fallen löstes inte då, men år 2001 visade analyser av dna från brottsplatserna att samtliga brott hade begåtts av samme man. Han blev senare känd under namnet Golden State Killer.

Lösningen:

Dna-spår från brottsplatserna matchade ingenting i FBI:s databas. Därför testade polisen en ovanlig strategi. År 2017 upprättade de en falsk profil i släktforskningsdatabasen GEDmatch och skickade in mördarens dna. GEDmatchs genetiska analys hittade en rad avlägsna släktingar, och genom att rita stora stamträd kunde polisen till slut ringa in gärningsmannen, den 72-årige tidigare polisen Joseph DeAngelo. År 2020 dömdes han till livstids fängelse.

BOTANIK

Ian Huntley

Ian Huntley. Dom: Minst 40 års fängelse för mord.

© AFP/Ritzau Scanpix

Pollen knöt barnamördare till brottsplatsen

Brottet:

Den 4 augusti 2002 försvann de tioåriga klasskamraterna Holly Wells och Jessica Chapman i den engelska byn Soham. En stor sökinsats inleddes, men de två flickorna hittades inte. Tretton dagar senare gjorde en jordbrukare en hemsk upptäckt några kilometer utanför Soham. I ett dike låg de två flickorna, brutalt mördade. Deras lik hade bränts till oigenkännlighet, men dna-analyser visade att det var flickorna. Totalt 400 poliser skickades till den lilla byn för att lösa mordet.

Lösningen:

Botanikern Patricia Wiltshire studerade växterna i diket där flickorna hittats. Hon upptäckte bland annat nya skott på ett stånd brännässlor, ett tecken på att växtligheten hade trampats ner ett par veckor tidigare. Hon fick senare möjlighet att undersöka skorna från en av polisens misstänkta, den 28-årige vaktmästaren Ian Huntley. På dem hittade hon mikroskopiska pollen från brännässlor och andra växter i diket. Bevisen hjälpte polisen att få Huntley dömd för morden.

ZOOLOGI

Buck Ruxton

Buck Ruxton. Dom: Död genom hängning för mord.

© Rodhullandemu/Wikimedia

Maskar fällde mordisk läkare

Brottet:

Den 29 september 1935 hittade polisen två svårt sargade lik i en ravin nära staden Moffat i Skottland. Liken var så illa tilltygade att de var i stort sett omöjliga att identifiera. Tack vare tidningar som mördaren svept in liken i kunde emellertid polisen sluta sig till att brottet troligen hade begåtts i den engelska staden Lancaster, cirka 17 mil från brottsplatsen. I Lancaster hade två kvinnor, Isabella Ruxton och hennes hushållerska Mary Rogerson, ett par veckor tidigare försvunnit under mystiska omständigheter.

Lösningen:

Isabella Ruxtons make, läkaren Buck Ruxton, misstänktes direkt, men polisen behövde ytterligare spår för att kunna bevisa att offren verkligen var Ruxtons hustru och hushållerska. Därför vände de sig till insektsexperten A.G. Mearns, som studerade maskarna som hittats på liken. Maskarnas ålder visade att liken hade legat i klyftan i 12–14 dagar, vilket stämde med tidpunkten för kvinnornas försvinnande. År 1936 befanns Buck Ruxton skyldig till båda morden.

JORDKEMI

Christopher Halliwell

Christopher Halliwell. Dom: Livstids fängelse för mord.

© Swns – Masons – Hemedia/SWNS/Ritzau Scanpix

Smutsig spade fick taxichaufför dömd

Brottet:

År 2011 greps den 47-årige brittiske taxichauffören Christopher Halliwell för mordet på två kvinnor, Sian O’Callaghan och Becky Godden, mördade år 2011 respektive år 2003. Halliwell erkände sig skyldig till morden, men eftersom polisen inte hade informerat honom om hans rättigheter före erkännandet kunde det inte användas i rätten. Det fanns emellertid så många bevis för mordet på Sian O’Callaghan att han år 2012 dömdes för hennes mord. Det var dock svårare att knyta honom till mordet på Becky Godden.

Lösningen:

Lorna Dawson, en rättsmedicinsk expert på jord, började leta efter nya bevis i ärendet. Hon tog jordprover från dels en spade i Christopher Halliwells skjul, dels platsen där mördaren hade begravt Becky Godden. Undersökningarna visade att jordens sammansättning av organiska ämnen och mineraler var de samma på spaden som vid graven. Därmed hade polisen starka bevis för att Halliwell hade grävt ner Goddens lik, och år 2016 dömdes han för hennes mord.

RYMDFORSKNING

Bernardo Bass

Polisen har inte släppt några bilder av gärningsmannen Bernardo Bass. Dom: sex års fängelse för crime passionnel.

© Anton Chernov/Shutterstock

Robotfordon hittade bil i marken

Brottet:

År 1991 försvann amerikanska Dawn Sanchez i Kalifornien. Senast hon sågs till var i sällskap med sin pojkvän Bernardo Bass. Ett vittne påstod sig ha hört paret bråka och sa att bråket följdes av ett skott. Bass greps för mord, men polisen hade inte tillräckliga bevis för att få honom dömd. De saknade både liket, skjutvapnet och Bass bil, som paret hade kört i en kort tid före Sanchez försvinnande. Bilen hade enligt Bass syster sålts, men polisen misstänkte att Bass hade förstört fordonet.

Lösningen:

Ärendet återupptogs år 2007 efter ett tips om att Bass bil efter Sanchez försvinnande monterats isär och grävts ner på en gammal soptipp. Polisen kunde inte gräva upp hela området och metalldetektorer var inte till någon hjälp, eftersom jorden var full av metallavfall. Som tur var kom forskare från Nasa till undsättning med ett robotfordon, som kunde genomföra magnetiska kartläggningar av marken. Forskarna hittade bildelarna, varefter Bass erkände att han dödat Sanchez.