Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Södertälje SK

Matcher kan flyttas – efter kaosmötet mellan Djurgården och Södertälje

Kaosmatchen mellan Södertälje och Djurgården kan få konsekvenser för spelschemat 23/24. 

Hockeyallsvenskan har inlett en dialog med klubbarna om att flytta kommande två matcher i december och februari.

– Det kanske inte går att spela då, vi får titta på det, säger sportchefen Erik Ryman.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Erik Ryman.
Foto: TV4 Play

Fredagens stormöte mellan Södertälje och Djurgården kantades av mörka rubriker. 

I inledningen av den andra perioden bröts matchen och efter ett möte mellan berörda parter – klubbar, säkerhetsdelegater och polisen – togs beslutet att tömma arenan på åskådare för att sedan spela färdigt matchen.

– Allting som skedde i går var på initiativ av polisen och säkerhetsdelegaterna. De var eniga om att tömma arenan, säger Erik Ryman ett knappt dygn efter mötet som slutade 3-1 till Djurgården. 

Södertälje var inte sena med att fördöma händelserna i Scaniarinken. 

Klubben kommunicerade under den sena fredagskvällen att Djurgårdens supportrar var ensamt skyldiga till oroligheterna och bråken som utbröt på läktarna efter att flera pyrotekniska pjäser tänts. 

– Vi kommer utreda alla möjligheter för att försöka få sportslig rättvisa i det här. Det enda rimliga beslutet hade varit att man avbröt och att vi tilldelades seger med 5–0 och tre poäng, ansåg klubbdirektören Robert Andersson på lagets hemsida. 

Matchen ses som färdigspelad

Södertälje har också uttryckt att de borde ha rätt till ekonomisk ersättning för de förlorade intäkterna under fredagskvällen. 

Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman skjuter över de frågorna till svenska ishockeyförbundet.

– Ingenting jag kan kommentera, det ligger inte hos oss. Det är tävlingsbestämmelserna hos SIF som vet det. Matchen är färdigspelad, så resultatet... Jag tror inte att det går. Du får fråga SIF. Gällande skadegörelsen och de grejerna får man titta på sen. Det vet inte jag, det ligger utanför vårt bord.

Det är en förbundsfråga de intäkter Södertälje gått miste om?

– Det vet jag inte. Jag vet inte vem som tar det beslutet. Sedan är det säkert upprättat några anmälningar från polisen, det kan jag tänka mig. Om det täcker förlusterna, det vet jag inte.

Fick informationen från polisen

Erik Ryman var själv med i TV4:s sändning när matchen avbröts. Han berättade då att det skett bränningar hos båda läktarsektionerna, vilket han fått skarp kritik för i sociala medier. 

– Jag har sett det. Jag informerade bara i TV4, vår samarbetspartner, om den information vi fått. En del såg jag själv. Vi hörde att de tagit banderoller från Dif-klacken, om de tändes på eller inte, det var bara vad vi hörde.

Hörde från vilka då?

– Från polisen och säkerhetsdelegaterna. De hade tagit banderoller från Dif, men jag såg själv att det var från Dif-sidan där det var rökbomber. Det såg varenda en i hallen. Att det inte brann på SSK-sidan, men de hade tagit banderoller, som vi hörde.

Så det du sa var inte taget ur luften?

– Nej, nej.

Bråk mellan poliser och personer i Dif-klacken.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Erik Ryman satt under lördagsförmiddagen med på ett möte där förbundet och dess säkerhetsavdelning samt polisen deltog.

– Vi gick igenom vad som hände i går. Alla var inte på matchen eller tillgängliga i går. Det var inget stort möte. 

Har man gjort en konsekvensanalys och identifierat något som man kunde gjort för att förhindra det som skedde?

– Nej, det tror jag inte. Det har jag ingen aning om. Det ligger på säkerhetsavdelningen och polisen. Det ligger inte på vårt (Hockeyallsvenskan) bord.

Expressen har under lördagen försökt kontakta svenska ishockeyförbundets säkerhets- och tävlingsavdelning. Tävlingschefen Magnus Mårtensson har i ett sms förklarat att ett pressmeddelande kommer skickas ut under den sena lördagen.

Kan behöva flytta två matcher

Händelserna under fredagskvällen riskerar nu att påverka Djurgårdens och Södertäljes kommande spelschema.

Lagen ska mötas i Avicii Arena 29 december och senare i februari, då med matchstart 20.30.

Erik Ryman berättar att båda matcherna kan komma att flyttas.

– Vi kommer få titta på det nu. Båda ligger som planerade nu, men efter det som hänt måste vi sätta oss ned med säkerhet på förbundet och polisen om det är hållbart. Vi har självklart reflekterat över att vi har en 20.30-start i februari, vi får se om den är genomförbar. Vi har även en 29/12 med Djurgården-Södertälje i Avicii Arena, den får vi ta i närmaste tiden med klubbar och säkerhet om matchen ska ligga kvar.

Har ni inlett en dialog om det?

– Vi har i snabba kast nämnt att matcherna kommer, så vi måste titta på om vi ska ändra det av säkerhetsskäl. Det kanske inte går att spela då, vi får titta på det.

Handlar det om att byta matchdag eller tidigarelägga de matcherna i sådana fall?

– Det kan vara alla möjliga varianter utifrån spelschemat. I första läget handlar det kanske om att byta matchtider.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.