Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Valter Skarsgård

Regissören om detaljerna bakom tv-serien ”Börje”

TORONTO. Så nära sanningen som möjligt. 

För Expressen berättar regissören Amir Chamdin om utmaningarna med att göra ”Börje – The Journey of a legend” och detaljarbetet som har varit avgörande för serien. 

– Jag tycker inte att man ska ta sig friheter för att göra bättre drama eftersom verkligheten ofta slår skrivet drama.  

Amir Chamdin regisserar tv-serien ”Börje – The journey of a legend” på Viaplay och TV3.
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN
Expressen Mattias Bergqvist och regissören Amir Chamdin i Toronto.
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN
Valter Skarsgård och Amir Chamdin.
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN
Börje Salming och Amir Chamdin under inspelningen av tv-serien ”Börje”.
Foto: Jenny Unnegård / Viaplay group

Linjerna på isen såg annorlunda ut. Målburarna, skydden, klubborna och skridskorna var andra. 

Regissören Amir Chamdin säger att han nog var ”lite naiv när det gällde hockeyhallarna” när han på riktigt sparkade i gång förberedelserna för inspelningen av ”Börje”, Viaplay-serien som följer Börje Salmings liv och hockeykarriär. 

Chamdin lyfter, som ett exempel, att det inte är helt enkelt att hyra en ishall för en tv-produktion. Han berättar också att Warner Bros. ITVP Sweden bland annat producerade egna träklubbor och skridskor för ”var kan man hitta 40 par skridskor som är som de Salming hade på 70-talet?”. 

– Att filma en serie eller film har nästan bara med förberedelser att göra, så allt det där har varit en av utmaningarna, att nästan allt måste uppfinnas på nytt. Att hitta hockeyspelare i rätt ålder som kan spela med träklubba och få det att se rätt ut är inte så enkelt heller, säger Amir Chamdin och fortsätter: 

– Sedan var det ju så att hockeykulturen var på ett helt annat sätt då och nu, och även på ett helt annat sätt i Kanada jämfört med Sverige 

En stor del av berättelsen handlar ju om att mentaliteten var annorlunda i Kanada och Toronto och vad som händer med en svensk som kommer hit. 

– Ja, det är en stor del. Att komma från, du vet, 200 kilometer norr om den arktiska cirkeln med samiska rötter och bli störst i NHL, den resan är otrolig. Jag hade bara läst om det som Börje gjorde men när vi pratade om det så började jag förstå att det var en ganska charmig, rolig och ibland jobbig resa. 

– Serien handlar också om två människor, om Börje och Margitta, som är väldigt unga när de kastas in i en ny värld. Ju mer tid jag har lagt på den här serien desto mer har jag insett att jag velat fokusera på rollfigurerna mer än hockeyn. 

Det är nästan så att det hade varit rimligt att göra en arbetsplatskomedi med rollfigurerna som styrde Toronto Maple Leafs på den tiden, eller hur? 

– Ja. Jag är väldigt glad att vi tog beslutet att gå från film till serie. Nu kan fler rollfigurer få vara med och då förstår man lättare vilka det är som har hjälpt och stöttat Börje så att han blev den han blev. 

Expressen Mattias Bergqvist och Amir Chamdin i Toronto.
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN
Amir Chamdin utanför Maple Leaf Gardens i Toronto under inspelningen av ”Börje”.
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN
Från vänster: Amir Chamdin, Tiger Williams, Darryl Sittler och Lanny McDonald – trion spelade med Börje Salming i Maple Leafs – samt filmfotografen Crille Forsberg.
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN
Amir Chamdin under inspelningen av ”Börje”.
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN

Amir Chamdin, 49, vet hur han vill ha det. ”Lite mer känslor”, säger han till Hedda Stiernstedt. Hon, som spelar Margitta Wendin, Börje Salmings första fru, ska reagera när hon ser en hockeymatch med Maple Leafs som slutar i slagsmål. 

Då, för drygt ett år sedan i Toronto, hade de inte en aning om att premiäravsnittet av ”Börje – The Journey of a legend” ska slå tittarrekord som den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. 

– Att Börje var större än oss alla är bevisat nu. Han var folksjälen personifierad, mannen av stål med hjärtat av guld som ledde oss framåt. Att serien blev en omedelbar tittarsuccé är beviset för hans kraft, säger Amir Chamdin i en kommentar om tittarsuccén. 

I Toronto, i ett konferensrum som hör till det lägenhetshotell där det svenska filmteamet bor, utvecklar han vikten av att Börje Salming, hans familj och de som var med på 70-talet har öppnat upp och stöttat serien. 

– Det har varit ovärderligt. Annars går det inte att göra en serie som den här. 

Det går ju att gå två vägar med en serie som ”Börje”. Du hade kunnat bestämma dig för att ha all research och ändå göra ”din” serie.

– Nej, det har aldrig varit aktuellt. Jag vill vara så nära sanningen som möjligt. Jag tycker inte att man ska ta sig friheter för att göra ”bättre” drama eftersom verkligheten ofta slår skrivet drama. När man skriver en serie måste man alltid förhålla sig till den dramaturgiska strukturen. Verkligheten ser inte ut så, säger Amir Chamdin och fortsätter: 

– I en dramaserie löser saker sig, men livet består av frågetecken, man får inte svar. Det kan säkert störa många som tittar, men jag är hellre där än att hitta på en ond rollfigur för att det blir roligare att titta på. 

Och där du inte vet vad som har sagts eller gjorts? 

– Då utgår vi från rollfigurerna. Om vi vet att någon faktiskt gjorde så här eller tog det där beslutet, då ändrar vi inte på det för att det ska bli bättre dramatik. Då är det bättre att skriva en serie som inte handlar om en verklig person. 

Det här är "Börje – The journey of a legend"

# Serie på sex avsnitt som berättar om Börje Salmings liv från det han var ung i Kiruna, via genombrottet i Brynäs till hans NHL-karriär i Toronto Maple Leafs.

# Amir Chamdin regisserar serien efter ett manus av Martin Bengtsson. Crille Forsberg är seriens filmfotograf. ”Börje” produceras av Johanna Wennerberg på Warner Bros. ITVP Sweden. Exekutiv producent på Viaplay Group är Sara Askelöf.

# Valter Skarsgård spelar Börje Salming, Hedda Stiernstedt gör rollen som Margitta, medan Oscar Skagerberg spelar Börjes bror Stig Salming och Pelle Holmström gör rollen som Inge Hammarström. På rollistan finns även A.C. Peterson, Jason Priestley, Simon Lööf och Kelly van der Burg. Jack Langedijk gör rollen som Maple Leafs materialare Smokey, som också var Börje Salmings nära vän. Det är hur hans perspektiv serien berättas.

Kändistätt på galapremiären för ”Börje”: 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.