Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De finländska presidentkandidaterna svarar på vad de anser är de viktigaste uppgifterna som president. Foto: SVT/TT

Tredjedel av väljarna: Problem att kandidaten är homosexuell

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs det finländska presidentvalet.

Bara dagar före valet har Pekka Haavistos sexuella läggning oväntat seglat upp som en avgörande faktor för väljarna.

– Det var lite överraskande, säger han till SVT Nyheter.

Det finländska presidentvalet har nått fram till den andra valomgången.

Där ställs den tidigare statsministern Alexander Stubb från Samlingspartiet (liknar svenska Moderaterna reds. anm.) mot den tidigare utrikesministern Pekka Haavisto som ställer upp som en oberoende kandidat med stöd av de Gröna (liknar svenska Miljöpartiet reds. anm.).

Presidenten står enligt den finländska traditionen utanför partipolitiken. Vilket också syns i debatten där kandidaterna, trots helt olika politisk bakgrund, har framstått som mer och mer samstämmiga.

Haavisto: ”Överraskande”

Men i stället har en helt annan fråga seglat upp som den avgörande faktorn för väljarna. Under veckan rapporterade YLE att en tredjedel av väljarna anser att de inte kan rösta på Haavisto för att han lever tillsammans med en man. Siffran kommer från en väljarundersökning som gjordes av Helsingfors universitet inför den första valomgången.

– Det var lite överraskande på det sätt att jag har varit en kandidat ett par gånger tidigare. Det har inte spelat någon roll. Men nu när jag är med i andra omgången så kom det ganska starkt, säger Pekka Haavisto till SVT Nyheter.

Vad är din reaktion på det?

– Jag vill inte spekulera.

Stubb: Blir bra för Finland oavsett

I YLE:s sista opinionsundersökning före valdagen stöds Alexander Stubb av 54 procent av väljarna mot Haavistos 46 procent. Stödet för Haavisto har ökat under den andra valomgången. Och trots rubrikerna kring hans sexuella läggning har Haavisto en positiv känsla.

– Känslan är att något intressant kan hända på söndag, säger han.

Några stora skiljelinjer mellan kandidaterna har varit svåra att hitta under kampanjen. Alexander Stubb konstaterade tidigare under veckan att det blir bra oavsett vem av dem som vinner.

– Det är en vinst för finländsk liberal demokrati att vi har kunnat diskutera på ett lugnt och sansat sätt. Pekka är mycket professionell i utrikespolitiken så därför har jag sagt att vem som än vinner så går det bra för Finland, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pekka Haavisto om diskussionen kring hans sexualitet: ”Överraskande”. Foto: SVT/Andreas Hult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.