Kristersson: Ska inte säga upp vårdanställda

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2024-02-10

Statsminister Ulf Kristersson (M) deltog i TV4:s partiledarsamtal på lördagen.

Sjukvården i Sverige är pressad. Nu säger statsminister Ulf Kristersson (M) att regeringen är beredd att satsa ytterligare resurser för att stoppa uppsägningar.

– Regeringen är helt beredd på att anslå ytterligare resurser samtidigt som kommuner och regioner också måste vara noggranna med att göra vad de kan, säger han under lördagens partiledarsamtal i TV4.

– Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer att lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson beskriver statsministerns vårdbesked som ”mycket glädjande”.

– Just nu är det sjukvårdspersonal runt om i landet som är varslade, eller är oroliga att bli varslade. Och nu kommer Ulf Kristersson med det här beskedet. Många kan dra en lättnadens suck, säger hon till TT.

Du låter ironisk?

– Nej nej. Han var ju jättetydlig. Ingen ska sägas upp, det går inte att misstolka. Jag förväntar mig att man nu kommer med besked i veckan hur mycket pengar som kommer till regionerna. För det vore ju väldigt olyckligt om människor sägs upp i onödan eller verksamheter läggs ned när det ska komma pengar, säger Andersson.

Kristersson gav inget klart svar på en fråga i TV4 om extra vårdpengar kommer att finnas med i vårbudgeten eller inte. Han sade bara att regeringen ”kommer ta vårt ansvar”.