Gå direkt till sidans innehåll

Anger trea efter diskningskaos

Edvin Anger slogs ut i semifinal.

Trots det fick han en finalplats där han slutade trea.

Detta efter att fransmannen Lucas Chanavat diskats.

– Det smakar djävulskt bra, säger Anger.

Edvin Angers tog karriärens andra pallplats i världscupen
Edvin Anger.
Foto: GEPA PICTURES/ OLIVER LERCH / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Den första semifinalen av herrarnas sprint i Canmore blev dramatiskt. På väg in mot upploppet slogs alla åkare i heatet som de två platserna i finalen.

Där blev det hård körning och tajt om placeringarna. Då föll Johan Häggström efter att en incident med fransmannen Lucas Chanavat. 

Chanavat spurtade sedan hem heatet och kvalificerade sig för final. Edvin Anger slutade trea och slogs ut. 

– Det var grymt stökigt. Man blir less som fan. Jag får höra från Häggas att Chanavat fällde honom, och då sa jag till Högberg att ”det där måste ni kolla upp”. Jag hade kunnat göra exakt samma sak på Kläbo som kom på yttern av mig. Tjänar man på att sparka omkull någon hade jag sparkat omkull Kläbo, säger Anger. 

Anger till final efter diskning 

Men kort därefter uppmärksammade Sverige tävlingsjuryn på Chanavats agerande. Juryn lyssnade, fransosen diskades och Edvin Anger fick en gratisplats i final.

– Chanavat gjorde en otillåten manöver på upploppet. Edvin går upp och kör final. Johan Häggström blir lidande i det här och flyttas upp en placering. Han blir femma, säger den svenske tränaren Anders Högberg. 

Johan Häggström själv var besviken över att inte få chansen att spurta om en finalplats. Han tycker att han hade en bra känsla i kroppen. 

– Jag har inte sett det själv. Tufft att Chanavat inte får köra final. Jag får inte chansen, det får jag inte. Men det är upp till juryn att säga hur oschysst det var, säger han. 

Anger spurtade hem en tredjeplats

Finalen blev en rolig historia för Edvin Anger. Anger spurtade ner Even Northug i kampen om en tredjeplats bakom norrmännen Johannes Hösflot Kläbo och Erik Valnes. 

Pallplatsen var Edvins Angers andra i karriären. 

– Det smakar djävulskt bra. Det här är ändå på riktig. Inte i en etapp på touren utan en riktig pallplats. Jag gillar banan och spurten satt helt okej.