Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör konditorns tre bästa tips för att baka den ultimata semlan. Foto: SVT

Konditorn tipsar: Så gör du den bästa semlan hemma

Uppdaterad
Publicerad

En av årets festligaste dagar är här – åtminstone för alla semmelälskare. Svenskarna brukar äta hela sex miljoner semlor på fettisdagen och bakverket går att köpa i nästan varje bageri. Men om du hellre vill baka själv – och lyckas – finns det några särskilda knep att ta till.

Fettisdagen är en gammal kristen tradition och markerar slutet på perioden innan fastan börjar. Förr i tiden brukade man under fettisdagen se till att äta upp sig ordentligt. I dag är det snarare många som ser fram emot dagen för att få njuta av en semla.

Semlan består traditionellt av en bulle, mandelmassa och vispad grädde. Vill man baka en semla hemma är det viktigt att få till en bra bulle, säger konditorn Frida Bäcke.

– Man vill ha ett fluffigt bröd som ska jäsa ganska länge. Man kan baka brödet på vatten i stället för mjölk så torkar det inte ut, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Vispa långsamt

Även grädden är en nyckelingrediens som man inte ska slarva med.

– För att få grädden härlig och inte för stabbig vill man vispa den långsamt. Så man ska inte ha för bråttom. Sedan tycker jag man ska använda en grädde som inte är för fet, det är bättre med 36-procentig än 40-procentig, säger Frida Bäcke.

Om det känns övermäktigt kan man såklart köpa en färdig semla, men Frida Bäcke tycker ändå man ska våga sig på en hembakad.

– Man får bara släppa på självförtroendet lite. Med lite tid och kärlek kan man göra en riktigt fin semla hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.