Gå direkt till sidans innehåll
Hanna Öberg

Öbergs fiasko – sköt bort sig i VM

Systrarna Öberg sköt bort sig från medaljchanserna den här tisdagen.

Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz var kritisk till både Hanna och Elviras skytte. 

– Det är för dåligt i dag, så är det. Det är vindstilla, så det har man inte råd med, säger han i SVT. 

– Efter den andra serien blev jag lite förbannad på mig själv att jag inte gör det bättre, säger Hanna Öberg. 

Hanna Öberg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Elvira Öberg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sverige ställde upp med Elvira Öberg redan på andra startplats. Men hon hade med sig ett tyngre resultat, en åttondeplats i jaktstarten under VM-inledningen. 

SVT:s expert Björn Ferry har varit frågande till Elvira Öbergs form inför distansen.

– Det är uppenbart att Elvira inte är i den där supersprudlande toppformen som hon hade hoppats på och som jag trott att hon skulle vara. Åkmässigt hänger hon inte med. Formen finns inte där, det är svårt att veta varför. Men nu är vi långt in i VM så det blir inte så lätt att vända det, säger han i SVT innan kvällens lopp.

Lite längre ner i startfältet, en tolfteplats, startade Hanna Öberg. Och distanslopp på 15 kilometer är något av en paradgren för den äldre av systrarna som var regerande världsmästare på distansen.

Men Hanna missade ett skott direkt i första skyttet, en ganska grov bom. Det gjorde att hon hade en minut att ta in på Elvira Öberg som skjutit fullt.

Expertens sågning: ”Det är överraskande svagt”

Efter att ha skjutit fullt på första liggande, stod Elvira Öberg för en bom i första stående skyttet och tappade därmed lite mark i toppen, också i takt med att hon såg ut att tappa farten i åkningen.

I stället gick tyskan Vanessa Voigt upp i ledning efter andra skyttet. I samma skytte lyckades Hanna Öberg bomma två skott. 

– Det är svagt. Överraskande svagt med en tvåa där, säger Björn Ferry i SVT.

I tredje skyttet stod Elvira Öberg för en bom och låg i det läget tio sekunder efter tjeckiskan Davidova. Det var då tydligt att medaljhoppet i Sverige låg främst hos Linn Persson.

Kritiken från tränaren

Skyttet från systrarna Öberg var inget som gladde de svenska skidskyttarnas tränare, Jean-Marc Chabloz. 

– Det är för dåligt i dag, så är det. Det är vindstilla så då har man inte råd med det. Tjejerna visste om väderförhållanden så det har ingen betydelse, säger han.

Det här var dessutom uttalat innan Elvira Öbergs sista skytte, som innebar ytterligare två bom, fyra totalt i tävlingen, i samma skytte som Hanna lyckades skjuta fullt i. Men det blev ingen medalj för någon av systrarna.

Hanna Öberg var inte så tillfreds med sin insats efter loppet.

– Klart jag inte är helt nöjd med det här loppet, tre bom i de här fina förhållandena är alldeles för mycket. Efter den andra serien blev jag lite förbannad på mig själv att jag inte gör det bättre, säger hon.

Pallplatserna och svenskornas resultat i tisdagens distanstävling

1. Lisa Vittozzi

2. Janina Hettich-Walz

3. Julia Simon 


Svenskornas resultat

9. Mona Brorsson

10. Linn Persson

16. Hanna Öberg

25. Anna Magnusson

30. Elvira Öberg