Hoppa till innehållet

Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i nyemission

Pressrelease

Lignin Industries AB har slutfört en nyemission på totalt 25 miljoner kronor, riktad både mot befintliga och nya ägare. Finansieringen innebär en viktig milstolpe för företaget i den fortsatta satsningen på att tillverka förnybar biobaserad plast av skogsmaterialet lignin med en patenterad teknologi.


”Jag är väldigt glad för det förtroende som visas oss och det vi håller på att åstadkomma som företag. Att få in det här kapitalet där våra huvudägare deltog fullt ut, och att också få in nya ägare kommer att vara avgörande för vårt arbete med den pågående kommersialiseringen”, säger Fredrik Malmfors, VD på Lignin Industries.

Lignin Industries är ett svenskt greentech-företag grundat 2018 som med hjälp av sin patenterade teknologi omvandlar lignin – en av de mest vanligt förekommande men också underutnyttjade biobaserade polymererna i världen – till en förnybar termoplast med hög prestanda. Tack vare Lignin Industries innovation kan denna biprodukt från skogsindustrin ersätta fossila plaster och på ett betydande sätt minska koldioxidutsläppen. Jämfört med många andra biobaserade plaster är det här drop-in-materialet skalbart, resurseffektivt och baserat på en restprodukt som annars vanligtvis förbränns och används som energikälla vid pappersmassabruken. Det finns inte heller någon konkurrens med livsmedelsproduktion, vilket är fallet med de flesta andra biobaserade plaster.

 

Presskontakt:

Ella Norén, Head of Business Development
ella.noren@lignin.se +46 73 837 32 86

 

Om Lignin Industries:
Lignin Industries grundades i Sverige 2018 av familjen Carrick med mångåriga rötter inom skogsindustrin. Huvudkontor och den första tillverkningsanläggningen är belägen i Knivsta utanför Uppsala. Genom en patenterad teknologi omvandlas lignin – ett ämne som finns naturligt i t.ex. trä och som idag förbränns – till ett högkvalitativt och funktionellt biobaserat material som kan ersätta traditionella, fossila plaster. Visionen är att bidra till den gröna omställningen och till lägre koldioxidutsläpp genom att använda ett material som redan finns tillgängligt och som dessutom är skalbart och resurseffektivt. Möjliga användningsområden är bl.a. produkter gjorda av polyeten-film, polypropen eller ABS-plast, t.ex. förpackningar, elektronik och leksaker. www.lignin.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Lignin Industries säkrar 25 MSEK i ny finansiering_PRM 14feb 2024

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från ÅlandsbankenAnnons

Så hittar du rätt mix i portföljen: ”Tiden är risktagarens bästa vän”

Det finns ingen investeringsportfölj som passar alla. Men det finns ett antal frågor som du kan ställa till dig själv, och noggrant fundera över, för att enklare hitta fram till den rätta balansen för just dig, menar Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

En av de vanligaste frågorna Ålandsbanken får från sina kunder är hur en bra investeringsportfölj ska vara konstruerad. Tyvärr finns det inget svar som passar alla – varje portfölj ska sättas samman efter avkastningsförväntningar, placeringshorisont och risktålighet. Men det finns några frågor du bör ställa dig innan investeringsbeslutet.

Hitta din balans

Den första frågan är vilken förväntan du har på portföljens avkastning. Här gäller det att fundera igenom vilken avkastning olika tillgångsslag kan förväntas ge över tiden. En lågriskportfölj med statsobligationer har en förväntad avkastning på cirka 3 procent, medan en högriskportfölj med småbolagsaktier bör kunna ge 12–15 procent per år – men med betydligt större svängningar. 

Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell.
Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell.

Den andra frågan gäller vilken placeringshorisont du har. Tiden är risktagarens bästa vän – ju längre placeringshorisont, desto större är sannolikheten för att avkastningen blir i linje med de långsiktiga förväntningarna. Det är välkänt att avkastningen på exempelvis aktier kan variera rejält mellan åren, men med en placeringshorisont på 5–10 år brukar den genomsnittliga avkastningen ligga strax över 10 procent för en portfölj med nordiska aktier. 

Den sista frågan är vilken risktålighet du har. Om du inte är bekymrad över att portföljens värde kan variera med plus minus 10 procent under ett år kan du sannolikt ta på dig en större andel risktillgångar (och därmed få en högre avkastning), men om du sover dåligt när portföljvärdet varierar är det klokt att sänka risknivån i portföljen och avstå från att nå de riktigt höga avkastningsnivåerna.

Laga efter läge

Det finns förstås en mängd andra faktorer att ta hänsyn till. Finns det behov av ett löpande kassaflöde i form av utdelningar eller räntebetalningar? Hur viktigt är det att snabbt kunna realisera hela eller delar av portföljen? Vilka valutarisker är du beredd att ta? Har du några preferenser vad gäller hållbarhetsfaktorer? Antalet tänkbara portföljvarianter kan bli väldigt stort, och det är inte alltid enkelt att svara på frågorna. 

Portföljens sammansättning ska normalt inte heller vara statisk, utan variera beroende på konjunkturläget och värderingsnivåerna i marknaderna. Under det senaste året (fram till slutet av april) avkastade en global aktieportfölj – mätt i svenska kronor – drygt 29 procent. Under samma period var värdet på ett brett obligationsindex, till följd av ränteuppgångarna, i stort sett oförändrad. Ålandsbanken har i nuläget en högre exponering mot aktier och företagsobligationer än normalt i sina modellportföljer – investeraren kompenseras mer än väl för den högre risken jämfört med ”säkra” tillgångar som statsobligationer.

EXTERN LÄNK: Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad 

Inflationstrycket dämpas

Trots att omvärlden har varit osäker de senaste åren med hög inflation och förväntningar om en svagare konjunktur tror Ålandsbankens analytiker inte att du ska vara alltför defensiv när du bygger din portfölj inför de kommande åren. Inflationstrycket har dämpats, och mycket tyder på att konjunkturläget är på väg att förbättras. Detta bör vara positivt för risktillgångar.

Det viktiga är att konsumenterna kommer att se sin köpkraft öka igen under 2024, vilket ger utrymme för bättre tillväxt i ekonomin och företagsvinsterna. Hittills har världsekonomin också varit betydligt mer motståndskraftig än befarat. Flera av de stora prognosinstituten har höjt sina förväntningar på den globala tillväxten för 2024 och 2025.

Kombinationen av lägre inflation och högre tillväxt är positiv för risktillgångar. Ålandsbankens analytiker skulle därför välja en högre exponering mot aktier och företagsobligationer än normalt inför återstoden av 2024. Men det är återigen en fråga om personliga preferenser, avkastningsförväntningar och risktålighet som avgör hur just din portfölj ska komponeras.

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi 

Mer från Ålandsbanken

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera