Netanyahu: Hamas krav är vanföreställningar

TT-AFP

Publicerad 2024-02-14

Ett hus som raserats i israeliska attacker mot Rafah tidigare i veckan.

Israel har lämnat medlingen om vapenvila och kommer inte att återvända till förhandlingarna i Kairo förrän Hamas lättar på sina krav. Det säger premiärminister Benjamin Netanyahu, som kallar kraven för vanföreställningar.

Klockan tickar för att säkra ett avtal om vapenvila innan Israel fullföljer sin plan på en markoffensiv i Rafah.

Företrädare för terrorstämplade Hamas väntas möta medlare från Qatar och Egypten under torsdag och fredag, men om de inte är beredda till eftergifter ser vägen till avtal ut att bli lång.

Benjamin Netanyahu säger att Israel ”inte kommer att ge efter för Hamas vanföreställningar”. I ett klipp som släppts på sociala medier säger han vidare att ”hårt militärt tryck” är det som hittills fått hem delar av gisslan.

– Vi kommer att strida tills vi når en total seger, och det inkluderar en kraftfull insats i Rafah (i södra Gaza) efter att vi tillåtit civilbefolkningen att lämna stridsområdena.

FN varnar

De uppgifter som hittills har kommit från samtalen har knapphändiga. Efter tisdagens inledande samtal hintades det om framsteg, men det var innan israelerna lämnade Kairo.

USA, som skickat CIA-chefen William Burns till förhandlingarna, uppger att samtalen varit ”konstruktiva” och går i rätt riktning.

Fredssamtalen sker i ljuset av alltmer desperata rop från stora delar av världssamfundet om Israels planerade markoffensiv mot Rafah.

Där, intill gränsen till Egypten, har över miljonen civila palestinier trängts ihop på liten yta under svåra humanitära förhållanden. Människorna i Rafah har ingenstans att ta vägen och en militär offensiv kommer att få katastrofala följder, varnar bland andra FN.

Gisslan-familjer kritiska

I ett telefonsamtal med Netanyahu sade Frankrikes president Emmanuel Macron att Israel måste upphöra med alla insatser i Gaza då dessa ”bara kan leda till en humanitär katastrof av helt ny magnitud”.

Också i Israel får Netanyahu kritik. Haim Rubenstein, talesperson för en organisation för de gisslantagnas familjer, säger att ”de chockades av beslutet att överge Kairo-samtalen”.

– Det verkar som att vissa medlemmar av regeringen har beslutat att offra gisslan utan att vilja erkänna det, säger han till Jerusalem Post.