Dagens PS

Kvinnorna utklassade männen på börsen 2023 - historiskt skifte

Miljardchock: Kvinna fick nästan 900 miljoner på kontot
Kvinnor utklassade männen på börsen 2023 (Bild: Pixabay/Tumisu)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 14 feb. 2024Publicerad: 14 feb. 2024

För första gången sedan mätningarna startade så gick kvinnors aktieportföljer bättre än männens 2023. Fokus på mer etablerade storföretag kan vara en del av förklaringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Euroclear, som hanterar alla värdepapper i Sverige, publicerade häromveckan statistik över de största svenska folkaktierna 2023 som Dagens PS då skrev om. Nu har ytterligare statistik om börsåret 2023 släppts med fokus på aktieägandet bland kvinnor och män.

47 procents bättre avkastning för kvinnor

Euroclear har jämfört kvinnors börsutveckling under fjolåret med männen – och skillnaden är stor.

Kvinnors börsportfölj steg i snitt med 15,14 procent under året. Männens med mer blygsamma 10,33. Kvinnorna utklassade alltså sina manliga investerarkollegor med 47 procents bättre avkastning!

“Vi började mäta kvinnors och mäns börsvärden separat 2016, och det här är första gången som vi ser att värdet på kvinnornas aktieinnehav har ökat mer än männens. Så det kan faktiskt vara en historisk förändring”, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden om resultatet.

Så vad var då hemligheten till kvinnornas börsframgång framgång?

Jo medans kvinnor satsade på mer säkra väletablerade börsbolag så har männen letat avkastning på betydligt större grad på de mindre listorna. En strategi som inte betalade sig väl 2023.

ANNONS

Senaste nytt

H&M populäraste aktien

ANNONS

Av de 20 bolag med störst andel kvinnliga aktieägare återfinns nio av tio på Nasdaq Stockholms Large Cap. För männen var den siffran bara 45 procent.

Mest populärt bland kvinnorna var H&M (börskurs H&M) med Sweco (börskurs Sweco) och Billerud (börskurs Billerud).

På männens topplista återfinns fler tech och startupbolag. Spelbolaget Starbreeze (börskurs Starbreeze) var det bolag som hade störst andel manliga aktieägare med Plejd (börskurs Plejd) och Storskogen (börskurs Storskogen) på andra och tredje plats.

En annan siffra som sticker ut 2023 är att kvinnligt aktieägande ökade mer än männens under året. Det var endast tredje gången sedan 2007 som det har hänt. 2 237 kvinnor jämfört med 1 730 män gjorde sin börsdebut 2023.

Män är dock fortfarande betydligt fler som aktieägare än kvinnor. Euroclears statistik visar att 6 av 10 aktieägare är män och gruppen innehar 67 börsvärdet.

Alla statistik går att ta del av här.

Läs mer:

Investor fortfarande största folkaktien

ANNONS

Svenskt fondsparande slår nytt miljardrekord

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS