Dagens PS

Fusk vid krocktester: Nu rullar chefshuvuden

Toyota
Efter ett omfattande fusk med krocktester hos Toyotas dotterbolag Daihatsu, får nu bolagets chefer sparken. (Foto: Toyota)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 14 feb. 2024Publicerad: 14 feb. 2024

Efter omfattande fusk vid krocktester hos helägda dotterbolaget Daihatsu, rensar nu ägaren Toyota duktigt i Daihatsus ledning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var redan i april 2023 som de första signalerna kom om att allt inte stod rätt till.

Vad det handlade om var att Toyotas helägda dotterbolag Daihatsu, som bland annat tillverkar bilar under det egna märket, men som också är underleverantör för några av Toyotas egna bilar, hade fuskat vid krocktester.

Bilar som hade skickats för testning verkade inte stämma överens med de bilar som såldes på gatan. Små men mycket viktiga ändringar hade gjorts på testbilarna.

Bad om ursäkt

Toyotas styrelseordförande Akio Toyoda, gick redan då ut och bad om ursäkt för det inträffade men hoppades att det “bara” skulle beröra Daihatsus egna bilmodeller. Man varnade samtidigt för att det även skulle kunna gälla några av Toyotas egna bilar.

Toyota
Toyotas styrelseordförande Akio Toyoda gick tidigt ut och bad om ursäkt för det inträffade. Nu har även huvuden fått rulla som effekt av skandalen. (Foto: Toyota)

Vad Daihatsu i praktiken gjort är att modifiera testbilarna. Dörrbalkar har förstärkts, bättre datorer har monterats och andra förbättringar har monterats för att nå bättre resultat i testerna.

Totalt visade det sig att 88 000 bilar berördes av skandalen, rapporterade Reuters då.

ANNONS

Nu har skandalen fått nya dimensioner. Under utredningens av fusket, visade det sig vara mer omfattande än vad som först hade setts.

ANNONS

Senaste nytt

35 års fusk

Ledningen för Daihatsu har nu erkänt att de manipulerat testbilar till alla tester ända sedan 1988 – totalt 64 bilmodeller och tre motorer berörs.

Som ett resultat av detta har Daihatsus fyra japanska fabriker stängts

Toyota
Daihatsus vd Soichiro Okudaira är en av de som nu får gå. (Foto: Toyota)

“Vi erkänner det extrema allvaret av dessa oegentligheter, deras orsaker och rekommendationerna för att förhindra att de upprepas som identifierats under den oberoende tredjeparts kommitténs utredningar”, säger Daihatsus ledning i ett uttalande på företagets hemsida.

Och nu har även ledningen för Daihatsu fått ta konsekvenserna av skandalen med krocktesterna.

Toyota sparkade under tisdagen både Daihatsus vd Soichiro Okudaira, som jobbat inom Toyota i över 40 år, och ordföranden Sunao Matsubayashi.

ANNONS

Bilarna som omfattas av fusket berör ännu så länge modellers om främst sålts i Malaysia, Thailand, Mellanöstern och Mexiko.

Det är ännu oklart om även bilar som sålts i Europa kan vara berörda.

Läs mer:

Om fusket på Reuters hemsida

Toyotas hybridbilar rekordsäljer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS