Finlands Eurovision-bidrag kan nobba tävlingen

Anledningen: Israels medverkan

Publicerad 2024-02-14

I lördags stod det klart att Windows95man kommer att representera Finland i Eurovision.

Men på grund av Israels medverkan i tävlingen – överväger artisten att nobba tävlingen.

– Jag förstår mycket väl, säger projektledaren för den finska motsvarigheten till Melodifestivalen.

Den finska artisten Windows95man, vars riktiga namn är Teemu Keisteri, har uttryckt tvekan inför att ställa upp i Eurovision song contest.

Anledningen är kriget mellan Israel och Hamas och att landet inte uteslutits trots våldet i Gaza, skriver Helsingin sanomat.

Artisterna i det finska bidraget.

”Förstår mycket väl”

Finlands projektledare för den finska motsvarigheten till Melodifestivalen, Anssi Autio, kommer att påbörja arbetet med hur Finland kommer att representeras i sångtävlingen under veckan.

– Kontraktsmässigt har han lovat att uppträda i Eurovision efter att ha vunnit UMK, men Yle tvingar ingen till Eurovision. Om artisten bestämmer sig för att han inte vill delta så respekterar vi hans beslut, säger Anssi till tidningen.

Han har även förståelse för att artisten tvekar över att ställa upp.

– Jag förstår mycket väl att det är en svår situation eftersom han har så mycket press på sig, vilket så klart är tråkigt.

Finlands bidrag.

Kan välja en ny artist

Under lördagens tävling var även artisten Henri Piispanen en del av bidraget, men skulle det bli så att båda artisterna vägrar att ställa upp i Eurovision så ska det inte vara något problem för Finlands medverkande.

– Vi har maskineriet trimmat på ett sådant sätt att vi kan reagera på alla olika saker. Naturligtvis blir våra planer lite svårare, men det är inget problem, säger Anssi Autio till tidningen.

Windows95man hoppas på att få mer till till att besluta sig om sin medverkan. Yle måste meddela EBU om vem som representerar landet i ESC senast i mitten av mars.