Annons

Annons

Annons

Golf

Åbergs galna lön: En miljon per runda

Ludvig Åberg är elva på världsrankningen och har spelat in mer än en miljon kronor per runda som proffs på PGA-touren.

Men i Los Angeles hamnar han i skymundan av Tiger Woods. Golfikonen ska tävla igen, dessutom i helt nya kläder.

Ludvig Åberg tävlar på Riviera den här veckan. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Ryan Sun

Annons

Den högklassiga tävlingen på Riviera Country Club – bara 70 spelare får vara med på den framtida OS-banan – innebär första tillfället för Ludvig Åberg att mäta sina krafter med Tiger Woods.

Duon har redan nämnts i samma sammanhang flera gånger det senaste halvåret. Senast häromveckan när Åberg slutade tvåa i den av oväder förkortade tävlingen på Pebble Beach, en framgång som gjorde att det blågula stjärnskottet på bara 18 starter som proffs har klättrat till en elfteplats på världsrankningen.

Den enda som har gjort en ännu snabbare klättring i början av sin proffskarriär är – just det – Tiger Woods, som tog sig till tredjeplatsen på bara 17 veckor.

Woods, som blev proffs 1996, kan dock inte på långa vägar matcha Åberg när det gäller inspelade pengar under början av karriären. PGA-tourens kraftigt höjda prissummor de senaste åren märks inte minst på Riviera – vinnaren premieras med drygt 43 miljoner kronor – men också om man summerar Ludvig Åbergs intjänade prischeckar så här långt.

Annons

Annons

Drygt 61 miljoner

Den 24-årige skåningen har sedan han blev proffs i somras spelat totalt 57 rundor på PGA-touren – och dragit in drygt 61 miljoner kronor. En snittlön på drygt miljonen per genomförd 18-hålare, alltså.

När Åberg inleder nästa golfrunda, klockan 18.37 på torsdagskvällen svensk tid, har han ingen mindre än just Tiger Woods i bollen precis framför sig.

Den nu 48-årige legendaren drar blickarna till sig av flera anledningar än vanligt den här veckan. Ända sedan 1996 har amerikanen spelat i kläder från huvudsponsorn Nike, men det långvariga samarbetet bröts i höstas och i måndags presenterade Woods sin nya klädkollektion "Sun Day Red" tillsammans med Taylor Made.

Siktar på majors

Efter fotoperationen i april i fjol har han bara tävlat i sin egen inbjudningstävling på Bahamas i december. Förhoppningen nu är att Woods kropp den närmaste tiden håller för en tävling i månaden – däribland fyra majors under perioden april till juli.

Och apropå majors: Loggan på det nya klädmärket är en tiger med 15 ränder, en för varje titel under karriären. Om det någon gång skulle bli en 16:e majortriumf?

– Då får vi göra om varumärket, säger Woods med ett leende.

Fakta

Fakta: Ludvig Åberg och Tiger Woods

Ludvig Åberg

Född: 31 oktober 1999 i Eslöv.

Blev proffs: 2023.

Världsrankning: 11:a.

Främsta meriter: Har vunnit både på PGA-touren och DP World Tour, var med i Europas vinnande Ryder Cup-lag i höstas.

Aktuell: Är ende svensk i veckans stjärnfyllda tävling på Riviera Country Club.

Tiger Woods

Född: 30 december 1975 i Cypress, Kalifornien.

Blev proffs: 1996.

Världsrankning: 893:a.

Främsta meriter: Har vunnit i stort sett allt som går att vinna, bland annat 15 majortitlar. Har varit världsetta i totalt 683 veckor, det vill säga mer än 13 år.

Aktuell: Har tävlat sparsamt sedan den svåra bilolyckan i februari 2021. Fotopererades i april i fjol och det här blir hans första vanliga PGA-tourtävling sedan dess.

Annons

Annons

Till toppen av sidan