Sök

Combify-grundarens liv förändrades för alltid efter olyckan – nu vill hon stöpa om en hel bransch: “Ingenting har någonsin varit enkelt”

CombifyEntreprenör
Breakit träffar Combify-grundaren Rim Alexandra Halfya för en lång intervju. Foto: Privat/Breakit/Anders Wiklund/ TT/Montage.

Breakit träffar Combify-grundaren Rim Alexandra Halfya för en lång intervju. Foto: Privat/Breakit/Anders Wiklund/ TT/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Som tonåring drabbades Rim Alexandra Halfya av en olycka som kom att förändra hennes liv.

Idag ser Combify-grundaren det som att hon fick andra chans – och nu vill hon göra sitt bolag till “the go-to platform” för en hel bransch.

I en stor intervju med Breakit öppnar hon upp om händelsen som skakade om allt, företagets strategi i sämre ekonomiska tider, synen på riskkapital – och varför entreprenörer måste ta för sig.

“Man kan inte gå runt och vänta på att andra bara ska ge dig något gratis. Du måste skapa din egen plats i näringslivet och du måste ta den.”

Iklädd en skimrande blå klänning och elegant uppsatt hår anländer Rim Alexandra Halfya till det kungliga slottet i Stockholm. Taket i den väldiga salen där ceremonin äger rum pryds av ståtliga ljuskronor. 

Ett ögonblick senare kliver Kung Karl XVI Gustaf in i rummet. En kort stund därefter utropar han att utmärkelsen Årets nybyggare tilldelas Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa, som hon har grundat SaaS-bolaget Combify tillsammans med. 

Nu har ett år passerat sedan dess. I veckan var hon där igen. Den här gången som hedersgäst. 

“De bjuder in de som vann året innan”, säger hon när hon tar emot mig på Combifys kontor i Stockholm. Sex våningar upp. Från fönstret sträcker sig utsikten längs med Sankt Eriksgatan. 

Utmärkelsen hon fick för ett år sedan syftar till att hedra duktiga svenska företagare med utländsk bakgrund och belysa svårigheter dessa företagare kan möta.

Combify-duon fick ta emot utmärkelsen "Årets Nybyggare" i kategorin ”Årets Nystart” av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på Stockholm Slott. Foto: Anders Wiklund/ TT/.

För Rim Alexandra Halfya har vägen till det kungliga slottet, och till hennes position i näringslivet, varit lång. 

***

Hon beskriver uppväxten med sin familj i Dubai som helt normal. De bodde i ett hus. Efter skolan brukade hon spela pingis och basket. 

Men så kom dagen som förändrade allt. 

Hon hann inte ens skymta bilen som kom farande mot henne. 

Det blev svart. 

Hon vaknade en månad senare efter att ha legat i medicinsk koma. Hon var 14 år gammal.

Olyckan orsakade frakturer i benen och knäna och en svår blödning i hjärtat. Skadan i hjärtat ledde till en ryggmärgsskada som skulle göra att hon sedan dess skulle sitta i rullstol.  

“Jag var inlagd på sjukhuset i ett och ett halvt år. Första året var jag där hela tiden, sen fick jag åka hem under helgerna.”

Hon håller fram telefonen och visar en bild som hennes mamma skickade till henne för några dagar sedan. Den föreställer Rim Alexandra Halfya några månader efter att hon vaknat upp ur koma.

“När bilden togs hade jag precis lärt mig att äta själv igen.”

Rim Alexandra Halfya några månader efter att hon vaknat upp ur koma. Foto: Privat. 

Under den långa vistelsen på sjukhuset behandlades hon av flera läkare, varav en var svensk. 

“Han berättade att det fanns specialistsjukvård för ryggmärgsskador i Sverige som jag kanske borde testa.”

Så fick det också bli. 

Hennes pappa hade svenskt medborgarskap, som sannolikt skulle vara till hjälp. Men hon var tvungen att resa ensam. Året var 2008 och hon var då 16 år gammal. 

“Jag var bara ett barn, konstant sjuk, helt ensam och hade aldrig varit här tidigare”, säger Rim Alexandra Halfya.

Hur var det?

“Det var jobbigare än olyckan i sig. Min familj var inte här och jag kunde inte språket. Men jag fick permanent uppehållstillstånd ett par månader efter att jag kom hit. Det gick snabbt eftersom jag var ett barn och min pappa var svensk medborgare.”

Rim Alexandra Halfya på en av balkongerna på Combifys kontor i Stockholm. Foto: Breakit.

Den första tiden i Sverige placerades hon hos en familj, och sedan hos ytterligare en. 

“De tyckte att det var jobbigt att jag var sjuk, så till slut flyttade jag ut och bodde ensam.”

Hur känns det att prata om det här nu?

“Det är jobbigt, men vet du, när jag gör det får jag nya minnen, saker som jag tror att jag har blockerat efter allt som har hänt. Det är som att min kropp fortfarande är i konstant survival-mode. Men jag vill ändå prata om det, för jag hoppas att det kanske kan hjälpa någon annan.”

Totalt har hon genomgått 34 operationer. Förutom att hon idag, 18 år efter olyckan, fortfarande har kroniska smärtor, sitter hon sedan olyckan i rullstol. 

Men ett annat liv väntade efter de många åren på sjukhus. 

***

Hon träffade Alaa Alshawa i Leksand 2016, där de båda bjudits in som talare på ett arbetsmarknadsevent. De bytte nummer. Ett kort tag senare bestämde de sig för att träffas igen, den här gången på en nyårsfest i Stockholm. Alaa Alshawa var arkitekt och frustrerad – det behövdes ett digitalt verktyg för att hjälpa byggbranschen framåt. Rim Alexandra Halfya hade vid det tillfället endast haft en anställning – de långa perioderna på sjukhus som under många år avlöst varandra tog alldeles för mycket tid. Men från sjukhussängen hade hon tagit olika distanskurser, bland annat om företagande och marknadsföring.  

“Jag blev nyfiken på problemen Alaa pratade om. När han frågade om jag ville starta bolag med honom sa jag ja direkt. Men jag kunde ingenting om bygg- eller fastighetsbranschen då.”

Året efter att de träffades registrerade de bolaget Combify. Slitet som så ofta kommer med uppstarten av ett företag tog sin början. De bekostade verksamheten själva, genom att utöver bolaget arbeta inom vid sidan om. 

“De första fyra åren kunna vi finansiera Combify genom att vi var konsulter, så vi jobbade hela tiden”, säger Rim Alexandra Halfya.

Genom sin plattform vill duon digitalisera information om bygg- och fastighetsprojekt. Enkelt förklarat kan den som äger byggprojektet, exempelvis kommuner eller fastighetsutvecklare, dela information med dem som är involverade i arbetet, men också till allmänheten. Bland annat kan användaren skapa en interaktiv karta som rymmer information som tidsplan, projekt- och fastighetsdata och andra relevanta utvecklingsplaner.

2021 tog bolaget in 10 miljoner kronor i riskkapital från bland annat Backing Minds och Bonnier Ventures. Ett år senare var det dags igen. Combify stängde en runda på 25 miljoner kronor från de tidigare investerarna samt den nya ägaren Comb Invest Holding AB. 

“Det är en jättestor fråga i techbranschen nu: the road to profitability eller the road to growth." Foto: Breakit.

Under räkenskapsåret som sträckte sig från augusti 2021 till samma månad året efter uppgick nettoomsättningen till 325.000 kronor med ett minusresultat på 7,3 miljoner kronor. Hur det har gått för bolaget sedan dess vill hon inte kommentera med hänvisning till att  räkenskapsåret har förlängts och sträcker sig till slutet av 2023. 

Hur upplevde du att det var att ta in riskkapital?

“I början, för tre år sedan, pitchade vi för mer än 70 investerare. Det tog väldigt mycket tid, för vi kände ingen i branschen och var utanför startupvärlden. Men då fanns det inte lika många investerare i proptech som idag.” 

“Nu är vi hedrade och glada att flera har börjat känna till Combify och den stora potentialen som vi har att påverka och digitalisera fastighetsbranschen. Nu har vi börjat få flera investeringsintressen från branschen.”

I början av nästa år ska kassan fyllas igen. 

“Det var inte planerat, men vi har sett ett intresse både från befintliga investerare men även kunder som vill accelerera vår utveckling.”

Varför ska vi ta in mer pengar om ni egentligen inte hade planerat för det?

“Med allt som händer inom fastighetsbranschen och att flera bolag letar efter digitala lösningar så tror vi att det är rätt tajming. Med rätt investerare och under rätt tidpunkt är det alltid bra att ta in pengar.”

När blir bolaget lönsamt?

“Det är en jättestor fråga i techbranschen nu: the road to profitability eller the road to growth. Vi har satsat på tillväxt men efter att vi tar in nästa kapitelrunda kommer vi att ställa om till att bli lönsamma istället. Så förhoppningen är i slutet av nästa år. Vi har inte kunnat släppa vår tillväxtplan bara sådär för att ställa om till lönsamhet från en dag till en annan, men nu ser vi att det är ett bra läge.”

***

Trots att bolaget inte har några svårigheter med att attrahera investerare sticker hon inte under stol med att det finns andra utmaningar. 

“Det som är svårast för oss just nu är att lyckas hamna i samma rum som beslutsfattare. Vår bransch är väldigt byråkratisk och det är så många chefer och många led. De som ska använda vår plattform är inte nödvändigtvis de som fattar beslut om den ska köpas in eller inte, så processerna är ofta väldigt långdragna. Det gör såklart att saker tar längre tid för oss också.”

Hon har tydliga mål för bolaget. Foto: Breakit.

Hon är tydlig med sitt mål för bolaget. 

“The ‘go to platform’”.

“Jag vill att varenda person som jobbar inom fastighetsutveckling ska använda Combify. Det ska vara det naturliga sättet att hitta information. Vi börjar i Sverige och ska sedan expandera och skala upp i andra EU-länder. Alla länder i det här området har samma problem med att samla och analysera data i den här branschen.”

“Potentialen är endless, särskilt ju mer AI kommer in i bilden och utvecklingen går snabbt. Plattformen vi hade i början av året är mycket mer avancerad nu.” 

När vill ni expandera?

“När vi är klara i Sverige. Det finns massiva datamängder som produceras i varje projektstart och under fastighetsutvecklingsprocessen, tills byggnaden finns i verkligheten. Det finns så mycket data som kan tilläggas och digitaliseras.”

Näringslivet går en ekonomisk oviss framtid till mötes. Konjunkturen är sämre nu, men vi vet inte hur mycket sämre det kommer att bli eller hur länge det kommer att vara. Tar ni höjd för en sämre ekonomi? 

“Det finns möjlighet i varje kris.”

“Vi har två olika kundtyper. Den som måste dra ner på budget för att de inte har så mycket pengar och den som fortfarande kan och vill investera. Vi fortsätter som vanligt med de som inte har behövt dra ned på budget, och försöker hjälpa de som inte har lika mycket att investera med att hitta möjligheter som är lite mer off-market.” 

“Fastighetsbranschen är som matbranschen, det kommer aldrig att bli ett stopp. Det kommer att planeras, byggas och renoveras hela tiden, men ibland lite mer eller mindre.” 

“Man kan inte gå runt och vänta på att andra bara ska ge dig något gratis. Du måste skapa din egen plats i näringslivet och du måste ta den." Foto: Breakit.

Tycker du att förutsättningar för att bli entreprenör och starta bolag har varit tillräckliga?

“Det är en väldigt stor värld, startup och techsfären, men den är också stängd för de som inte lyckats ta sig in. Hur man tar sig in, hur man tar in kapital och skapar nätverk som det kurser om, i alla fall nu. Men i slutändan handlar det om att du själv måste göra en ansträngning.”

***

Hon blickar tillbaka till den där dagen på slottet, och utmärkelsen de belönades med. De fick priset eftersom bolaget blivit "den centrala aktören för information inom fastighetsutveckling”, enligt motivering. 

“Ingenting har någonsin varit enkelt. Men så la kungen sin hand på min axel efter att vi tagit emot priset och det kändes som att vi fick ett kvitto på att vi är på rätt spår.” 

Hon skrattar till och berättar att hennes pappa blev så stolt över att bjöds in till slottet, att han satt upp bilden på henne och kungen på kylskåpet. 

“Det är roligt. Jag har drivit bolaget i sju år men det var förstod då han förstod hur mycket vi har slitit med det.”

Alaa Alshawa, Rim Alexandra Halfya och Kung Karl XVI Gustaf. Foto: Anders Wiklund/ TT/.

Hennes pappa och bror har flyttat till Sverige, medan hennes mamma och systrar är kvar i Dubai. Hon träffar dem en gång om året. Hon saknar dem, men har inga planer på att flytta tillbaka. 

“Kanske blir det någon gång i framtiden, men inte permanent.”

Hon har slitit mycket för bolaget, menar hon. Samtidigt som hon är tydlig med att hon aldrig har förväntat sig att få något gratis.  

“Jag tillhör så himla många minoritetsgrupper i näringslivet. Jag är en ung kvinna, jag har utländsk bakgrund och jag sitter i rullstol. Det är nästan alltid bara jag som ser ut som mig. 

Det finns ingen plats reserverad för dig om du tillhör någon av de här grupperna som jag ingår i.” 

“Man kan inte gå runt och vänta på att andra bara ska ge dig något gratis. Du måste skapa din egen plats i näringslivet och du måste ta den. Det är klart att jag känner att folk har fördomar om mig, men vad spelar det för roll? It’s business. När man väl hamnar med rätt grundare, kollegor eller investerare så bryr de sig inte om du är man, kvinna, var du kommer ifrån eller om du sitter i rullstol.“

Läs mer