Danskt 1700-talsdrama liknar gammaldags västernfilm

Publicerad 2024-02-15

Mads Mikkelsen och Gustav Lindh.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bastarden

Regi Nikolaj Arcel, med Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Gustav Lindh, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Thomas W Gabrielsson, Magnus Krepper, Jacob Lohmann.


DRAMA Danmark 1755, men det liknar en gammaldags storslagen västern-film. En man kommer till ett ogästvänligt landskap för att bruka jorden. Möter motstånd av bygdens mäktige man. Kämpar envist, mot naturen och olika fiender som vill stoppa honom. Det tas till vapen. Blod flyter.

Nikolaj Arcel (”A royal affair”) har gjort en klassisk episk berättelse för stora dukar. Mads Mikkelsen spelar den fåordige, militärt stele Ludvig Kahlen, som är övertygad om att det går att bruka den torra heden på Jylland. Många har misslyckats tidigare, men han har en hemlig gröda.

Han tjatar till sig kungens uppdrag att kolonisera, men får direkt en farlig fiende. Traktens godsherre De Schinkel (Simon Bjenneberg) gör som han vill och betraktar mark och människor som sina ägodelar. En mördande tyrann. De Schinkels onda filmskurk är nästan en karikatyr.

Mycket mörker och tungsinne. Starka bilder. Det är hårt och slitigt, frosten biter och även de fattiga vänder sig mot varandra i fördomar och rädsla. Hector (Magnus Krepper) leder en grupp svensktalande fredlösa. En liten flicka med mörkare hy får en del att oroa sig. Gustav Lindh spelar en godhjärtad präst.

Efter dansk roman, vävd kring verkliga personer. En karg jylländsk hed på 1700-talet må vara en ny filmmiljö, men dramaturgin är välbekant. God ställs mot grym, kärlek växer även där nästan inget går att odla.

Bastarden har biopremiär 16 februari.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.