Hoppa till innehållet

Centern: Ett dråpslag mot svenska företag

”Förslagen i utredningen är ett dråpslag mot svenska företag, svensk ekonomi och Sverige”, säger Jonny Cato, Centerns migrationspolitiske talesperson, i ett skriftligt uttalande.

Muharrem Demirok, partiledare Centerpartiet.
Muharrem Demirok, partiledare Centerpartiet.Foto: Jesper Frisk

Centerpartiet och Socialdemokraterna kommenterar nu förslaget att höja lönekravet för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Nya kravet blir 34.200 kronor i månaden, föreslår regeringens utredare.

Cato tycker att regeringen borde ”kasta förslagen i papperskorgen”. Att ha ett lönegolv skulle enligt honom sätta den svenska modellen på spel.

”Det kommer i praktiken bli politiker och inte parterna som kommer sätta lönenivåerna. Dessutom kommer alla olika undantag att bli en byråkratisk mardröm för företag om vem man får eller inte får anställa”, skriver han.

Anders Ygeman, Socialdemokraterna migrationspolitiska talesperson, tycker att det är bra att regeringen ändrat sig om den så kallade behovsprövningen.

”Men förslagen riskerar paradoxalt nog att öka den okvalificerade arbetskraftsinvandringen genom avskaffat försörjningskrav, ökade säsonganställningar och en vildvuxen flora av undantag”, skriver han till TT.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera