Sök

Sequoia vill tvinga bort Michael Moritz från Klarnas styrelse

KlarnaSequoiafintech

Michael Moritz Seqouia. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Seqouia vill att deras tidigare stjärninvesterare, som är styrelsens ordförande, lämnar styrelsen.

Michael Moritz är en legend inom riskkapitalet i Silicon Valley och spelade en framträdande roll när Sequoia investerade i bland annat Google och Paypal. Han spelade också en stor roll när bolaget valde att investera i Klarna 2010 och har suttit i det svenska betalbolagets styrelse sedan dess. 

I somras lämnade han Sequoias riskkapitalgren för att istället ägna sig åt kapitalförvaltning. Storägaren tillsatte Matthew Miller som Sequoias representant i styrelsen men Moritz har suttit kvar som en oberoende styrelseledamot och är också ordförande.

Nu rapporterar tidningen The Information att Sequoia vill att Moritz lämnar styrelsen. Enligt tidningens källor ska Matthew Miller bett aktieägaren att få Moritz att lämna. Roelof Botha, chef på Sequoia, ska också ha sagt att han har riskkapitalbolaget bakom sig i att få bort Moritz från styrelsen.

Exakt vad som ligger bakom den här ganska ovanliga aktionen är inte helt klarlagt. Moritz har inte velat uttala sig och en talesperson från Sequoia kom med följande uttalande.
“När vi tillsatte en ny styrelseledamot insåg vi att det fanns en rad ledningsförändringar som behövde göras för att förbereda bolag för framtiden”.

Moritz har varit tätt sammankopplad med grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski och försvarat bolaget när värderingen har fallit de senaste åren.

LÄS OCKSÅ: Techeliten håller på att omforma progressiva staden med gråa pengar

Läs mer