Lenovo, den kinesiska tillverkaren av datorer av alla slag, har lämnat in en stämningsansökan mot Asus vid International Trade Commission, rapporterar The Register. Lenovo anklagar den konkurrerande taiwanesiska datortillverkaren för intrång på fyra patent som rör både hård- och mjukvara och vill att domstolen inför importförbud i USA för alla produkter som utnyttjar teknikerna i fråga.

Enligt ett pressmeddelande är stämningen en motattack mot Asus, som i augusti lämnade in en egen stämningsansökan mot Lenovo i München och anklagar Lenovo för intrång på patent som rör mobilteknik. Lenovos chefsjurist säger att företaget erbjöd Asus ett avtal om att licensera varandras patentportföljer i enlighet med så kallade FRAND-regler, vilket Asus alltså tackade nej till.

Patenten som Lenovo nu åberopar gäller nätverksöverföringar, vakna-för-nätverksåtkomst-teknik, diagonal skrollning med två fingrar på styrplattor och ett gångjärn för hybridplattor.

Lenovo har enligt pressmeddelandet en portfölj på runt 28 000 patent och ytterligare 14 000 inlämnade patentinsökningar. Många av de äldre patenten kommer från diverse företagsförvärv, bland annat av IBM:s dator- och servertillverkning som köptes upp 2005 respektive 2014.