Dagens PS

Rådet inte överens: Hur snabbt sänker ECB räntan?

ECB
Den Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt. (Foto: Michael Probst/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 feb. 2024Publicerad: 16 feb. 2024

Oenighet råder i ECB-rådet – hur snabbt kommer den Europeiska centralbanken att sänka räntan för eurozonen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ECB-rådet är det högsta beslutande organet vid Europeiska centralbanken, och består av direktionens sex ledamöter samt cheferna för euroländernas centralbanker. De verkar någorlunda överens om att räntan ska sänkas i år – men de är inte alls överens om hur fort det ska gå.

Ingen konsensus längre

En majoritet i ECB-rådet verkar luta åt juni eller senare, men ganska många vill ha en sänkning redan i april, och en vägrar släppa tanken på att sänka räntan redan i mars, rapporterar Bloomberg.

“Det börjar bli uppenbart att det inte längre finns någon konsensus för policyn med hög ränta under längre tid”, säger Karsten Junius, chefsekonom och chef för ekonomi- och strategiforskning på Bank J. Safra Sarasin i Zürich, Schweiz.

Syftet med den högre räntan är att få ned inflationen, som var på rekordhöga 10,6 procent i oktober. I januari hade den kommit ned till 2,8 procent. Målet är 2,0 procent.

Många i ECB-rådet, inklusive ECB:s ordförande Christine Lagarde, vill se mer bevis på att inflationen verkligen är under kontroll innan det blir någon räntesänkning. Risken de ser är att priserna börjar rusa igen vid en räntesäkning.

“Den senaste långa perioden av hög inflation tyder på att vi, för att undvika att tvingas anta en stop-and-go-politik som liknar den på 1970-talet, måste vara försiktiga med att inte justera vår policy i förtid”, säger den tyska ekonomiprofessorn Isabel Schnabel, som är en av medlemmarna i ECB-direktionen.

Maltas centralbankschef: Sluta kom med ursäkter

ANNONS

Andra är inte lika säkra, och pekar på att inflationen kommit ned snabbare än ECB:s prognoser, och att målet om 2,0 procent inflation nu kan nås redan under 2024.

De oroar sig istället för att ekonomin i eurozonen är svag och drar lärdomar från 2008 och 2011 då ECB höjde räntan strax före den globala finanskrisen och mitt under eurozonens skuldkris.

Bloomberg skriver att Italiens, Portugals och Frankrikes centralbankschefer sällar sig till denna grupp tillsammans med Maltas centralbankschef Edward Scicluna som på torsdagen sa till nyhetsbyrån att ECB bör erkänna att inflationen drar sig tillbaka, sluta komma med ursäkter och överväga att sänka räntorna redan i mars.

Läs även: EU:s ekonomi sjunker – globalt växer ekonomin (Dagens PS)

Läs även: ECB-toppen: Räntan kan sänkas när som helst (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS