Han hade en politisk stil som retade Kreml

Krister Zeidler/TT

Publicerad 2024-02-16

Blommor och ett foto på den bortgångne regimkritikern Aleksej Navalnyj har placerats ut mitt emot den ryska ambassaden i London.

Rolig, orädd, intelligent – och representerade en ny politisk stil som retade gallfeber på de ryska makthavarna.

Så beskriver Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Aleksej Navalnyj tog över manteln efter det att oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördats 2015 och blev snabbt en symbol för de ryssar som ville se ett annat politiskt system.

– Han representerade en ny politisk stil, han hade humor. De antikorruptionsfilmer som han lade upp hade väldigt mycket information men presenterades på ett sätt som var lätt att ta till sig, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsgruppen på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Putins palats avslöjat

Störst uppmärksamhet fick filmen om det enorma palats som Vladimir Putin uppges ha låtit bygga åt sig själv vid Svarta havets kust och som bland annat omfattar en amfiteater, en ishockeyarena och ett kasino. Filmen har haft över 100 miljoner visningar på nätet.

Navalnyj myntade också uttrycket ”tjuvarnas och bedragarnas parti” om Putins maktparti Enade Ryssland, något som snabbt anammades av befolkningen och oppositionen.

Han var också orädd. Trots att han vara nära att stryka med efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok i augusti 2020 valde han att frivilligt återvända till sitt hemland efter att ha vårdats i Tyskland. Väl framme i Ryssland greps han direkt på flygplatsen och fängslades.

– Han visste att man måste vara i Ryssland för att kunna påverka och ha en politisk roll i landet. Då var det också svårt att anklaga honom för att gå västs ärenden, säger Vendil Pallin.

Kommunicerade in i det sista

Även under sina sista år i fängelse lyckades han genom sina advokater få ut budskap till omvärlden och sina anhängare i Ryssland.

– Ända in i det sista, de få gånger han kunde kommunicera med omvärlden, var han alltid mån om att visa att han inte var rädd. Det här är ett politiskt system där man vill att alla ska vara rädda.

Beskedet om hans död kommer bara en månad innan presidentval ska hållas i Ryssland, och där Putin bara tros möta symboliskt motstånd.

– Jag tror inte att det här är något som man önskar inför valet, för det här riktar åter ljuset mot Navalnyj, säger Vendil Pallin.

ANNONS