Hoppa till huvudinnehållet
Melodifestivalen 2024

Jimmy Jansson om Gunilla Persson och Fröken Snusk: ”Väldigt nervös på repet”

Publicerad:
Låtskrivaren Jimmy Jansson från Hagfors ställs mot Hollywoodfrun Gunilla Persson i veckans deltävling i Melodifestivalen.
Låtskrivaren Jimmy Jansson från Hagfors ställs mot Hollywoodfrun Gunilla Persson i veckans deltävling i Melodifestivalen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu stundar den tredje deltävlingen i årets Mellocirkus.

Veteranen Jimmy Jansson är delaktig i två av bidragen och NWT ringer upp låtskrivaren från Hagfors för att prata om Hollywoodfrun, Fröken Snusk och låtarna han har varit med och skrivit.

Snacket kring årets upplaga av Melodifestivalen har inte handlat så mycket om låtarna som om Fröken Snusks strömningsfusk och Hollywoodfrun Gunilla Perssons hälsa.

I den tredje deltävlingen ska Persson nu framföra sitt bidrag ”I Won’t Shake (La La Gunilla)” och den luttrade, värmländske Melloveteranen Jimmy Jansson välkomnar starka profiler.

– Det är kul att det skevar i tävlingen, att allt inte är snygg, tillrättalagd pop, börjar Jimmy Jansson från sitt hotellrum i Växjö där lördagens delfinal ska avgöras.

– Fröken Snusk skakar om. Om nu inte något av mina bidrag vinner tycker jag det vore coolt att skicka ett sådant bidrag till Eurovision.

Häromdagen blev Finlands Eurovision-bidrag klart – det blev den plojiga dj:n Windows95man och låten ”No rules” som får representera grannlandet.

– Fast det var att ta det lite för långt, det var ju skitkasst, tycker Jimmy Jansson.

– Finland verkar göra en grej av att vara så konstiga som möjligt. I grund och botten, oavsett allt annat, måste det vara en catchy låt.

Melodifestivalen till Karlstad – fler bidrag: ”Helt nytt upplägg”
Jacqline med bidraget "Effortless" vid fredagens repetitioner i Vida Arena i Växjö. Jimmy Jansson är en av låtskrivarna bakom bidraget.
Jacqline med bidraget "Effortless" vid fredagens repetitioner i Vida Arena i Växjö. Jimmy Jansson är en av låtskrivarna bakom bidraget. Foto: Johan Nilsson/TT

”Kopior man hört förut”

Sett till de två svenska deltävlingarna som har varit tycker Jimmy Jansson att Melodifestivalen har lämnat en hel del att önska.

– Spontant har jag känt att tävlingen har varit lite safe i år. Flera bidrag har låtit som kopior på saker man hört förut. Även i själva framföranden – i numren – är det flera saker jag tycker man har sett förut. Många jag har pratat med på plats säger samma sak.

Hans favorit hittills i tävlingen är utslagna Dear Sara med ”The Silence After You”.

– Det är ingen låt som går och vinner, men det är en skön bil-åkarlåt.

Thomas G:son, Cazzi Opeia och Jimmy Jansson under fredagens repetitioner i Växjö. Alla tre har varit delaktiga i låtarna ”Effortless” och ”Give My Heart A Break”. Den sistnämnde framför Cazzi Opeia i tävlingen.
Thomas G:son, Cazzi Opeia och Jimmy Jansson under fredagens repetitioner i Växjö. Alla tre har varit delaktiga i låtarna ”Effortless” och ”Give My Heart A Break”. Den sistnämnde framför Cazzi Opeia i tävlingen. Foto: Privat

”Härligt flummig”

De bidrag som Jimmy Jansson har varit med och skrivit i veckans deltävling är ”Effortless” som framförs av Jacqline och Cazzi Opeias ”Give My Heart A Break”. Det blir bidrag nummer 34 och 35 för Hagfôrsingen i Melodifestivalen. Mest framgångar rönte fjolårets ”Tattoo” som tog honom och Loreen ända till Eurovision i Liverpool där låten kom ut som segrare.

– Det är sjukt! Tänk att det har blivit så många låtar genom åren.

Numera tillhör Jimmy Jansson de absoluta veteranerna i klass med Thomas G:son.

– Jacqline och Cazzi Opeia är väldigt olika. Både som artister och i hur deras låtar är.

Där ”Effortless” är sval och klubbig, är ”Give My Heart A Break” en extrovert färgklick.

– Cassi är härligt flummig, underbar på alla sätt. Jacqline såg jag när hon var med i ”Idol” och äntligen får jag jobba med henne. Hon håller internationell nivå, en riktig popstjärna. Fräscht med ett nytt ansikte.

Hur resonerar du kring dina chanser att få en låt till finalen?

– Alltid svårt att avgöra när man är i den här bubblan. Enligt oddsen är både Jacqline och Cazzi Opeias favorittippade. Men jag har lärt mig med åren att det kan gå hur fan som helst.

Det är det enda du med säkerhet kan veta säkert efter alla år?

– Haha, ja. Men man måste våga förlora. Ibland går det bra, ibland blir det katastrof. Även om det inte skulle gå vägen är jag stolt över bidragen för det är skitbra poplåtar.

”Effortless” är skriven av Dino Medanhodzic, Jacqline Mossberg Mounkassa, Jimmy Jansson, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, och Thomas G:son.

”Give My Heart A Break”: Ellen Berg, Jimmy Jansson, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker och Thomas G:son.

Hur går dina tankar kring Gunilla Persson?

– Jag såg henne repa nu och låten är catchy! Men jag vet inte om hon riktigt räcker till sångmässigt. Hon var väldigt nervös på repet så vi får se.

– Den här veckan är det fler saker som sticker ut än under de tidigare lördagarna. Det finns många bra poplåtar. Så jag skulle faktiskt bli besviken om Gunilla tar en plats i finalen på bekostad av oss andra. Men jag blir inte förvånad om hon ligger med bland topp tre. Samtidigt tycker jag att det är kul att de vågar släppa in mer udda inslag i Mello. För mig kan Mello vara allt från dansband till hårdrock, för en låtskrivare är det väldigt kul. Vad som helst kan bli en hit.

Melodifestivalen sänds i SVT på lördagar.

Fakta: De tävlar i Växjö

1. Jacqline: ”Effortless”.

2. Clara Klingenström: ”Aldrig mer”.

3. Kim Cesarion: ”Take my breath away”.

4. Klaudy: ”För dig”.

5. Gunilla Persson: ”I won’t shake (La la Gunilla)”.

6. Cazzi Opeia: ”Give my heart a break”.

Läs också

Artikeltaggar

ArtisterCazzi OpeiaDansbandEurovision song contestFinlandGunilla PerssonHagforsHårdrockIdolJacqline Mossberg MounkassaJimmy JanssonKändisarLiverpool FCLåtskrivandeMelodifestivalenMelodifestivalen 2024MusikNöje/KulturPopSVTTVVäxjö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.