Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robin Lehner

Robin Lehners deal för ormarna sågas: ”Är fatalt defekt”

LAS VEGAS. Robin Lehners långdragna konkursansökan såg ut att vara på väg mot en upplösning.

Men en av de största fordringsägarna protesterar nu rejält mot konkursförvaltarens planer för Lehners lyxhus i Las Vegas och ormbolaget RL Exotics.

”Man erbjuder exakt noll bevis”, skriver företrädare för företaget RMSPC, som Lehner är skyldig över 30 miljoner kronor.

Lehner i Vegasmålet i april 2022. Sen den månaden har Lehner inte stått i mål.
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Eriksson
Lehner skrev ett femårskontrakt med Vegas värt drygt 250 miljoner kronor – ett kontrakt han har drygt ett år kvar på.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Robin Lehner tillsammans med frun Donya Lehner på NHL Awards 2019, där Robin Lehner fick Bill Masterton Trophy.
Foto: ADMEDIA, INC / MJT/ADMEDIA/SIPA USA SIPA USA

Över ett år har gått sedan Vegas Golden Knights svenska målvaktsstjärna Robin Lehner, 32, lämnade in sin konkursansökan till den federala domstolen i Nevada.

Lehner hade, trots sitt NHL-kontrakt värt drygt 250 miljoner kronor, dragit på sig enorma skulder hos en lång lista av fordringsägare, och inledde ett konkursförfarande för sig och sin fru Donya. 

Enligt beräkningar uppgick de samlade skulderna till runt 280 miljoner kronor.

Robin Lehner har inte spelat för Golden Knights sedan april 2022 på grund av en skadad höft. Inför förra säsongen meddelade klubben att han inte skulle kunna spela på hela säsongen på grund av rehab – och Lehner är fortfarande uppsatt på långtidsskadelistan, snart två år efter sin senaste match. 

Förslaget: Så ska Lehners konkurs slutföras

I januari i år inkom konkursförvaltaren Robert Atkinson med ett förslag till uppgörelse.

Totalt ska Lehner enligt förslaget få köpa tillbaka en rad av sina tillgångar av konkursboet för drygt tre miljoner kronor (”åtminstone 310 000 dollar”) – däribland reptilbolaget RL Exotics, för drygt 400 000 kronor. Det är genom RL Exotics Lehner har skött sina ormaffärer i mångmiljonklassen. Om det skulle dyka upp en annan köpare till det exotiska bolaget ska Lehner få söka ersättning för lika mycket pengar för ”administrativa utgifter”.

En av orsakerna till att Lehner ska tillåtas köpa sina egna saker är att Atkinson hävdar att det är för svårt att bestämma hur värdefulla Lehners tillhörigheter, som orm- och akvariegrejerna, är. 

”Konkursförvaltarens beslut att ingå ett avtal om uppgörelse stöds också av frånvaron av rådande marknadsvärden och rimliga riskbedömningar för den typen av skräddarsydda och exotiska tillgångar som är inblandade, så som en reptilfarm, korallrev, specialakvairum, lyxkläder och samlarobjekt.”

En leguan på Iguanaland Zoo, där Lehner köpte in sig.
Foto: Johan Eriksson
Iguanaland i Florida.
Foto: Johan Eriksson

Enligt förslaget ska Robin Lehner och hans fru Donya betala 120 000 dollar till konkursboet som hyra för lyxhuset i Las Vegas som de bor i, i väntan på att det säljs.

Konkursförvaltaren argumenterar för att den här lösningen är den mest effektiva och skulle undvika fler kostsamma rättsprocesser. 

280-miljonershärva med ormar och lyx

Robin Lehner ansökte i slutet av december 2023 om personlig konkurs i Nevada, tillsammans med sin fru Donya. 

Totalt uppgick skulderna till runt 280 miljoner kronor.

Bland annat hade han köpt exotiska ormar för 12 miljoner kronor från en ormfarm i Missouri i mellersta USA, och även investerat i en orm- och ödlepark i Florida.

Stora delar av skulderna härrör från solenergibolaget Solarcode där Lehner gått in som delägare, samt lån likt det där RMSPC försöker få tillbaka pengarna.

Slår tillbaka: ”Erbjuds inga bevis”

Men förslaget har inte fallit god jord hos fordringsägare. 

Advokaten Scott Fleming företräder RMSPC Funding, en av de tyngsta fordringsägarna – Lehner är skyldig RMSPC över 30 miljoner kronor för ett lån han tagit.

Fleming sågar konkursförvaltarens förslag i småsmulor.

”I motionen till rätten intygar konkursförvaltaren att han använt sitt ’affärsmässiga omdöme’ /…/ men det erbjuds inga bevis om hur han ska han använt detta ’affärsmässiga omdöme’. Det finns inga diskussioner om tillgångar i bolagen. Det finns ingen inventering av utrustning eller boskap. Hur kan rätten ha någon möjlighet att göra en intelligent och självständig bedömning av omständigheterna när konkursförvaltaren inte har lagt fram några som helst bevis för att han gjort sin besiktning ordentligt?”

”Rolexklockor och designer-handväskor”

När det kommer till bostaden, som uppskattas vara värd runt 35 miljoner kronor, beräknas månadskostnaderna i uppgörelsen bli cirka 65 000 kronor – långt under marknadsvärdet för ett hus av den sorten – med pool, basketplan, fem sovrum och sex badrum över de 600 kvadratmetrarna. 

”Detta är ett avgörande läge i det här fallet. I tidigare inlagor har gäldenären gjort en stor affär av det faktum att man i en ”chapter 7”-konkursansökan är tvungen att göra en tuff uppgörelse som innebär att man skriver över alla icke-undantagna tillgångar till konkursförvaltaren för administration och betalning av fordringar. Men uppgörelsen och ”försäljningen” som konkursförvaltaren föreslår kräver inga såna uppoffringar av gäldenären. I stället erbjuder konkursförvaltaren gäldenären en möjlighet att glädja sig åt en bostad under marknadsvärde, subventionerad av fordringsägare, i mer än ett år, att behålla personliga ägodelar så som Rolexklockor och designer-handväskor och dyra bilar /…/ medan man erbjuder exakt noll bevis ifråga om rimliga marknadsvärden på dessa saker.”

RMSPC hävdar i sin inlaga att konkursförvaltaren – som alltså inte jobbar på uppdrag av Lehner utan av konkursdomstolen – inte försöker få ut så mycket som möjligt för fordningsägarna, utan i stället ser ut att samarbeta med Lehner för att i ett senare skede kunna driva processer mot fordringsägarna. 

”Vad än det är som pågår här är oförenligt, bokstavligt och i mening, med konkurslagstiftningen. RMSPC hävdar respektfullt att motionen är fatalt defekt i en rad avseenden och ska avslås.”

I slutet av februari är parterna kallade till ytterligare ett möte i domstolen i Nevada och där lär förslagets öde bli känt.

Expressen har sökt såväl Lehners juridiska ombud som Vegas Golden Knights för kommentar. 

Det händer med Lehners NHL-kontrakt

Robin Lehner skrev ett femårskontrakt med Vegas i med start säsongen 2020-21, värt totalt drygt 250 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Den här säsongen är den näst sista på kontraktet, och Lehner tjänar i år 60 miljoner kronor. (Lönen fortsätter att betalas ut när spelare är skadade.)

Hans tidigare NHL-kontrakt har sammanlagt varit värda runt 20 miljoner dollar – drygt 200 miljoner kronor.

Vegas Golden Knights är regerande Stanley Cup-mästare, men eftersom Lehner inte spelade alls förra säsongen fick han inte sitt namn på Stanley Cup, trots att han var kontrakterad av laget. 

Vegas ligger just nu tvåa i NHL:s Pacific division.

Expressens Johan Eriksson på plats i Las Vegas.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Hockeysverige

Följ NHL på djupet
Läs mer hos Hockeysverige
Allt om världens bästa liga
Till Hockeysverige