Annons

Annons

Annons

Politik i USA

Trump döms till miljardböter och näringsförbud

USA:s tidigare president Donald Trump och hans söner döms till böter på runt 364 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor, och får även näringsförbud i New York.

Åklagaren Letitia James kallar domen för en "enorm seger" – samtidigt som Trump stämplar den som en "häxjakt".

USA:s tidigare president Donald Trump vid slutpläderingarna i bedrägerimålet mot honom i New York den 11 januari.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Donald Trump döms att betala det enskilt största bötesbeloppet på nästan 355 miljoner dollar. Utöver det förbjuds Trump att inneha en ledande befattning i ett företag i New York och att ta lån från banker i delstaten under tre år.

Samtidigt förbjuds Donald Trumps äldsta söner Eric Trump och Donald Trump junior att vara styrelseledamöter i något företag i delstaten under två år.

Även en medarbetare till Trump döms, till en lägre bötessumma.

"Detta är en enorm seger för delstaten, landet och för alla som anser att alla måste spela efter samma regler – även presidenter", säger åklagaren Letitia James i ett uttalande.

Domstolen backade dock från ett tidigare beslut som skulle ha upplöst den tidigare presidentens bolag.

Annons

Trump: "Korrupt domare"

Donald Trump kallar domen för en "häxjakt" och anklagar domaren för att vara "korrupt" i ett inlägg på sin sociala medier-plattform Truth Social.

Annons

"En korrupt domare i delstaten New York, som samarbetar med en helt korrupt justitieminister som gick till val på att 'jag ska ta Trump', innan han visste något om mig eller mitt företag, har just dömt mig till 355 miljoner dollar i böter, baserat på ingenting annat än att jag har byggt ett storslaget företag. Inblandning i valet. Häxjakt", skriver Trump.

Donald Trumps advokat Alina Habba skriver på X att "vi litar vi på att appellationsdomstolen kommer att upphäva denna oerhörda dom".

Trump och de två sönerna har sedan tidigare befunnits skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter, något som lett till bland annat lägre låneräntor.

Kan få återverkningar

Bötesbeloppet är nästan identiskt med det som åklagaren hade begärt – 370 miljoner dollar. Det är mycket pengar även för en miljardär som Trump och enligt experter som BBC pratat med kan det få stora återverkningar på hans affärsimperium.

Tidningen Forbes värderar den tidigare presidentens fastighetstillgångar i New York till omkring 490 miljoner dollar, där bland annat flaggskeppet Trump Tower ingår. Därutöver har han en rad egendomar runt om i USA, som golfbanor, andelsfastigheter, hotell och en vingård.

Annons

Fakta

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

Under förra året inleddes flera rättsprocesser mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

.

Bokföringsbrott i New York

Innefattar 34 åtalspunkter där Donald Trump bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

.

Washington DC

Trump har åtalats för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Trumpsidan har försökt sinka processen, bland annat genom att hävda immunitet. Den frågan tas just nu upp i Högsta domstolen.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump har åtalats på 37 punkter som framför allt handlar om hans hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Rättegången är planerad till i maj.

.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia 2020. I centrum står bland annat ett telefonsamtal där Trump ber delstatens valansvarige att "hitta" de röster krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden där.

Annons

Annons

Till toppen av sidan