Över 350 gripna efter Navalnyjs död

TT

Publicerad 2024-02-17

Polis i S:t Petersburg bär bort en man som lagt blommor vid ett monument för att hedra Aleksej Navalnyj.

Över 350 personer har gripits i Ryssland efter att ha hedrat oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Flera av gripanden har skett i samband med att människor i olika städer lagt ut blommor vid monument över offer för Sovjettidens förtryck.

Minst 359 personer har gripits i över 30 ryska städer, enligt den oberoende rättsorganisationen OVD-Info, som understryker att antalet frihetsberövade kan vara fler än vad man känner till.

”Fler frihetsberövanden sker varje timme”, skriver organisationen på X.

Flera personer greps vid monumentet ”Sorgens mur” i Moskva på lördagen. Filmer från den oberoende mediekanalen Sota visar hur maskerad polis släpar bort människor som lagt ner blommor vid monumentet. Minnesmärket över offer för politiskt förtryck invigdes av Vladimir Putin 2017.

Hundratals blommor har lagts ner och ljus tänts på platsen. ”Vi kommer inte att glömma, inte förlåta. De ansvariga kommer att straffas!”, står det på en lapp bland blommorna.

På många platser uppges också blommor plockas bort i samma takt som det läggs dit nya.

Aleksej Navalnyj, internationellt känd som antikorruptionsaktivist och en av Putins främsta kritiker, förklarades död av ryska kriminalvården på fredagen. Han var då placerad på en isolerad straffkoloni i Charp i norra Ryssland, långt från Moskva.

Protester och minnesstunder har även hållits utanför ryska ambassader runtom i Europa. I Berlin samlades på fredagen ett tusental personer och polisen fick spärra av paradgatan Unter den Linden. I bland annat Stockholm, Barcelona, Paris, Warszawa och Tallinn har mindre manifestationer hållits utanför de ryska ambassaderna.