Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Efter reträtten: Ryska flaggan hissas i Avdijivka

Ukrainska styrkor har dragit sig tillbaka från den hårt omstridda och sönderbombade staden Avdijivka i östra Ukraina.

Enligt Rysslands försvarsdepartement har ryska styrkor full kontroll över staden.

De ukrainska soldaterna har nu lämnat Avdijivka. Bilden är från området förra våren.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu meddelar på lördagskvällen att hans styrkor har tagit "fullständig kontroll" över Avdijivka.

I videor som publicerats på sociala medier syns vad som ser ut som ryska soldater som hissar en rysk flagga över en fabrik i staden.

Putin gratulerar

Rysslands president Vladimir Putin hyllar övertagandet som en "viktig seger", rapporterar ryska statliga nyhetsbyråer.

Annons

"Presidenten gratulerade vår militär och våra soldater till en sådan viktig seger, till en sådan framgång", säger Kremls talesman Dmitrij Peskov till statliga medier.

Annons

Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj förklarade sitt beslut att retirera från staden i ett uttalande under natten till lördagen.

"Baserat på den operativa situationen runt Avdijivka, för att undvika inringning och bevara liv och hälsa för soldater, bestämde jag mig för att dra tillbaka våra enheter från staden för att försvara mer gynnsamma frontlinjer", sade Syrskyj.

"Utförde sin plikt"

Syrskyj, som tog över rollen som Ukrainas högste försvarschef i förra veckan, sade vidare att den ukrainska försvarsmakten kommer att komma tillbaka till staden.

"Våra soldater utförde sin militära plikt med värdighet, gjorde allt för att förstöra de bästa ryska militärenheterna, tillfogade fienden betydande förluster när det gäller manskap och utrustning".

Den ukrainske generalen Oleksandr Tarnavsky skrev på sociala medier-plattformen Telegram inför reträtten att de ryska styrkorna "fortsätter att tillfoga artillerield och massiva bombardemang och praktiskt taget utplånar staden från jordens yta", och underströk att de ryska styrkorna är numerärt överlägsna i såväl manskap som ammunition.

Stora ryska förluster

Flera ukrainska soldater har tillfångatagits av ryska styrkor i samband med omgrupperingar i den sönderbombade industristaden, enligt brigadgeneralen.

Striderna om Avdijivka, strax norr om staden Donetsk, har beskrivits som bland de hårdaste under Rysslands anfallskrig. Enligt Ukraina har Rysslands invasionsstyrkor sedan årsskiftet lidit mycket stora förluster i sina försök att inta staden, som före kriget hade runt 30 000 invånare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan