Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-valet
Ylva Nilsson

Vem sjutton är Heléne Fritzon?

Ärligt talat, hur tänkte Socialdemokraterna när de satte Heléne Fritzon som förstanamn på listan till EU-valet i juni?

Heléne Fritzon är sossarnas förstanamn inför EU-valet, av väl dolda skäl.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Filip och Fredrik, som gjorda för en passionerad EU-debatt?
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Tänkte S att ”vi struntar i det där valet, sosseväljarna är så lydiga att de tar vad vi skickar på dom, vi har ändå inget vi vill åstadkomma i Europa…”

Inget ont om Heléne Fritzon, men hon är så okänd utanför Malmö att hon uppnår en minussiffra när Göteborgs universitet mäter hur kända/populära EU-kandidaterna är. Och näraliggande alternativ för just S-väljarna har i stället högsta igenkänning: Jonas Sjöstedt, V, Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin, MP.

Sveriges största parti – i opposition – har ett guldläge att i halvtid före nästa riksdagsval glänsa inför väljarna i mängder av tv- och radioprogram, men skjuter sig i foten med en kandidat som inte gjort något minnesvärt som politiker, vare sig i Sverige eller i EU. 

Liberalerna - trots opinionsmätningar som säger att de hamnar under spärren – skickar den ännu mer okända Karin Karlsbro och håller tummarna.

Kristdemokraterna – spås också hamna under spärren – tror kanske de fick en kändis men är skribenten Alice Teodorescu det? Alternativet Sara Skyttedal var väldigt känd på sociala medier men enligt universitetsmätningen drog hon blankt utanför de egna kretsarna.

Moderaterna – illa ute i alla svenska opinionsmätningar – radar upp en handfull namn där bara ett har det minsta igenkänning, Tomas Tobé.

En sövande valkampanj med okända människor som pratar om snus eller varg.

Vart femte år infaller ett val som öppnar för verklig makt och påverkan – EU-valet.

Vi talar nu inte om makten att förbjuda skolbarnen mobiltelefoner, som den svenska regeringen kan, utan seriös makt som att neka de amerikanska IT-jättarna att lattja med algoritmer som lurar vår hjärna att skrolla mer och mer och mer…

Inte makten att ödmjukt uppvakta USA än en gång om militärt beskydd, som svenska regeringar gör, utan seriös makt att överväga en jätteinsats för att ställa ett europeiskt försvar på egna ben.

Makten att faktiskt skada kriminaliteten genom att slå till mot de internationella brottssyndikatens hjärnor, gömda i Dubai, i stället för Gucci-kepsar i fel förort.

Här ges svenska partier chansen att åstadkomma något viktigt… Men då skulle de behöva leta fram sakkunniga personer till sina vallistor, personer vars expertis kan garantera rejält inflytande i Europaparlamentet.

Eller åtminstone någon med karisma.

Så blev det inte och då vet vi vad som stundar. En sövande valkampanj med okända människor som pratar om snus eller varg, som tycks ha det fint utom när de paraderas inför ett EU-val. 

Och sedan tar partiledarna över för att käbbla om det gamla vanliga, med de gamla vanliga argumenten.

När politiska partier agerar så liknöjt inför ett brännhett politiskt val med timmar av tv-sänd politisk debatt, är det svårt att förstå varför väljarna skulle bry sig.

Kom igen, politiker, ta chansen!

Varför inte ge oss väljare en härlig, färgsprakande, passionerad valdebatt om vart vår svajiga, hotfulla värld är på väg och vad Sverige vill pressa EU att svara med.

Ge oss Carl Bildt eller Greta Thunberg för fart och fläkt. Ge oss Margot Wallström, hon lockar folk ur stugorna. Ta någon av våra rymdfarare, ta Nobelpristagaren med DNAt, Herregud, ta Foppa Forsberg eller Filip och Fredrik för lite uppriktigt menat snack.

Vi väljare vill verkligen prata om vad som sker i världen. Vill inte ni det?


Ylva Nilsson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.