Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Lucrezia Milillo var nyligen på plats vid kulturarvslaboratoriet i Visby för att forska om inkarikets khipos. Foto: SVT, Jack Zalium

Gotländskt laboratorium hjälper forskare att förstå hur Inkafolket kommunicerade

Uppdaterad
Publicerad

Vid Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium i Visby studeras Inkafolkets sätt att kommunicera. Det handlar om ”Khipos”, som består av färgade snören med en mängd knutar. Nu analyseras de i sina minsta beståndsdelar för att hitta mer kunskap om det gamla ”språket”.

Forskningen leds av Lucrezia Milillo som är på besök från Saint Andrews universitet i Skottland. Tillsammans med Camila Alday Mamani från universitetet i Cambridge försöker de få mer kunskap om vilka material och färger som användes för att tillverka khipos.

– Det är väldigt annorlunda från det vi uppfattar som skriftspråk. Genom att verkligen fundera på vad som är skrivet språk så kan vi tänka om när det gäller på vilket sätt mänskligheten hittat sätt att kommunicera, säger Lucrezia Milillo.

Se mer om detta i klippet ovan.

Lucrezia Milillo visar SVT:s reporter hur Agavefibrer kan ha använts i khipos. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.