När kan Sverige vara ett kontantlöst samhälle?
När kan Sverige vara ett kontantlöst samhälle? - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Fredrik Sandberg/TT

Experten: Då kan kontanterna försvinna i Sverige

Allt färre svenskar betalar med kontanter. Men när kan Sverige vara ett kontantlöst samhälle och vem är det som avgör kontanternas vara eller icke vara?


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) såväl som Riksbankschefen Erik Thedéen har nyligen återupprepat betydelsen av att ha kontanter i mindre valörer hemma vid händelse av kris eller krig.

Samtidigt använder sig allt färre av kontanter överlag. Enligt färsk statistik från Bankomat AB, som tillhandahåller 1 300 uttagsautomater runtom i Sverige, tog varje svensk i genomsnitt ut 425 kronor i månaden ur dessa automater under andra halvåret 2023, vilket är en minskning med 19 procent jämfört med motsvarande period 2022. 

MSB: Så mycket kontanter ska du ha hemma

När kan vi ha ett kontantlöst samhälle i Sverige?

Så när kan vi egentligen vara kontantlösa i Sverige? Nyheter24 frågade Niklas Arvidsson, professor i industriell ekonomi och organisation på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. 

– Det beror lite på hur man definierar kontantlöst. Om man definierar det som kontantlöst i praktiken, så skulle jag säga att vi är det i dag. Alltså att kontanter fortfarande används, men i liten omfattning. Ungefär en procent av svensk ekonomi är kopplad till kontanter och färre och färre betalningar sker med kontanter. 

– Talar man däremot om en situation där vi inte alls har några kontanter, där Riksbanken har slutat ge ut kontanter, då är det minst ett eller två decennier in i framtiden.

Kontanter hemma? Då MÅSTE du göra det här: "Viktigt"

"Kontanter har blivit en del av en prepping-tanke"

Samtidigt lyfter Niklas Arvidsson en betalningsutredning som publicerades för drygt ett år sedan.

– Den pekar på att man kanske måste ändra lagstiftningen, så att det är tvingande att ta emot kontanter inom vissa verksamheter som tillhandahåller exempelvis livsmedel, mediciner och drivmedel.

Han betonar också att, även om antalet betalningar med kontanter minskar, så har mängden kontanter i omlopp stabiliserats. 

– Man har sett att kontanter har blivit en del av en slags prepping-tanke, där fler och fler har kontanter hemma om det värsta skulle ske. 

Så många bankomater har försvunnit på 10 år: "Kommer minska"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

Enligt Arvidsson är det konsumenter som styr hur mycket kontanter som är i omlopp eftersom det är efterfrågestyrt. 

– Men sedan formellt är det såklart lagar, politiker och vilket uppdrag man ger till Riksbanken som avgör frågan om kontanternas vara eller icke vara i samhället.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.