Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Kvinna våldtagen utomhus i Uppsala

    17 feb 06.44
    Manne Berggren Wiklund

    En kvinna har våldtagits utomhus i centrala Uppsala natten mot lördag. Polisen har haft flera patruller på plats i området.

    – Vi har ingen frihetsberövad i ärendet, säger Alexandra Pavic, ledningsbefäl vid polisen.

    Den misstänkta brottsplatsen spärrades inledningsvis av och polisen har säkrat spår och hållit förhör. Kvinnan, som själv slog larm, ska inte vara allvarligt fysiskt skadad. (TT)

Senaste nyheterna
  • TT
    06.47

    Lavinfara i fjällen under långfredag

    Många svenskar är i fjällen för att fira påsk. Men de äventyrslystna ska se upp – det råder nämligen betydande lavinfara i fyra fjällområden, enligt Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser.

    Instabil snö gör att västra Vindelfjällen, södra Lapplandsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen bedöms ha betydande lavinfara med farliga förhållanden. Det innebär en trea på den femgradiga riskskalan.

    Drevsnöflak är det största problemet i områdena. Naturvårdsverket varnar för att hård vind, värme och nederbörd bildar tjocka drevsnöflak.

    Varningarna gäller för närvarande fram till klockan 18 på långfredagen.

  • TT
    06.41

    SOHR: Många soldater dödade i Syrien

    Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

    Enligt SOHR ska Israel ha angripit ett område där den Irantrogna och Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har vapendepåer.

    Israel har inte kommenterat uppgifterna. Under det dryga decennium som kriget i Syrien pågått har Israel genomfört hundratals attacker i landet, men dessa tillkännages sällan officiellt.

    Sedan kriget i Gaza inleddes med Hamas blodiga attack den 7 oktober har antalet attacker av denna typ eskalerat.

  • TT
    06.41

    Två gripna för mordförsök i Bredäng

    En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

    Två män, i 30-årsåldern respektive 60-årsåldern, har gripits misstänkta för mordförsök. Larmet kom in till polisen klockan 02.41.

    – Det var en boende på platsen som larmade SOS om att man sett ett slagsmål utomhus. När vi kom till platsen anträffades både målsägande och de två misstänkta på platsen, säger Mikael Pettersson vid polisen till tidningen.

  • TT
    06.40

    Skott mot bostad i Göteborg

    En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

    – Ingen är fysiskt skadad, säger Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisen.

    En man i 18-årsåldern har gripits.

    Larmet om höga smällar kom in vid 23.15.

    – På plats kan konstateras att en gärningsman skjutit genom en lägenhetsdörr.

  • Jennifer Laxén
    i går23.23

    Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

    Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

    Enligt israeliska medier finns inga uppgifter om att några israeler skadats i attackerna, som riktades mot samhällena Goren och Shlomi, enligt ett uttalande från Hizbollah.

    Torsdagskvällens attack är en vedergällning för de israeliska luftangrepp som under natten till onsdagen dödade minst nio personer som uppges vara sjukvårdare, enligt Israel kopplade till en militant islamistisk grupp. (TT)

  • Jennifer Laxén
    i går21.10

    Ett rekordartat kvartal på Wall Street

    Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen.

    Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen. (TT)

  • TT
    i går21.05

    Man allvarligt skadad i jaktolycka i Surahammar

    En man i 60-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha träffats av ett skott i samband med jakt i Surahammar, enligt polisen.

    – Mannen som har förts till sjukhus är allvarligt skadad. Det var inte han som avlossade skottet. Det kommer att utredas vad som hände på platsen, men i nuläget finns det ingenting som tyder på att det funnits uppsåt till att skada någon, säger polisens RLC-befäl Thomas Bertze.

    Olyckan inträffade vid 20.30-tiden på torsdagen. En man i 35-årsåldern misstänks för vållande till kroppsskada.

    – Vi har varit där med ett antal resurser för att utreda händelsen. Det har resulterat i att man har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada, det är alltså ett oaktsamhetsbrott som utreds, säger Bertze.

    Jaktvapnet har tagits i beslag.

  • TT
    i går21.04

    Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

    Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

    Insatsen kopplas till anklagelser som tidigare i år riktats mot en polsk medborgare som är misstänkt för att ha spionerat för Ryssland.

    ”Säkerhetspolisen ABW leder insatser som en del av en utredning om spionaktiviteter för Ryssland riktade mot EU-länder och institutioner”, meddelar säkerhetspolisens talesperson Jacek Dobrzynski på sociala medier.

    Han tillägger i ett uttalande att ABW har genomfört räder i huvudstaden Warszawa och den sydliga staden Tychy och hållit förhör kopplat till fallet.

    Enligt Dobrzynski är spionnätverkets ”mål att implementera Kremls utrikespolitik, inklusive att försvaga Polens position på världsscenen, misskreditera Ukraina såväl som bilden av EU-organ”.

  • TT
    i går20.27

    Femte person misstänkt för väskmordet

    Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

    Hon är den totalt femte personen som häktats i utredningen, som inleddes efter det att en död man hittats i en väska på Värmdö den 10 mars. Tre av dem är precis som den 27-åriga kvinnan häktade i sin utevaro och internationellt efterlysta.

    En av de efterlysta, en 25-årig man, blev enligt medieuppgifter gripen av polis vid en gränsövergång i USA i onsdags.

    En fjärde person, en 19-årig man, sitter häktad misstänkt för mord.

  • TT
    i går19.44

    Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

    45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

    Olyckan inträffade när bussen, på väg från grannlandet Botswana till staden Moria, körde av en bro i provinsen Limpopo under torsdagskvällen.

    Transportminister Sindisiwe Chikunga är på väg till olycksplatsen, som ligger nära staden Mokopane, rapporterar nyhetssajten News24. I ett uttalande uttrycker hon sina kondoleanser till de familjer som drabbats, och uppmanar påskfirare att köra försiktigt.

    En person uppges ha överlevt, men skadats och förts till sjukhus. Orsaken till olyckan utreds.

  • TT
    i går19.34

    Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

    Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

    Det var i FN:s säkerhetsråd som Ryssland lade sitt veto mot att förnya gruppens mandat.

    USA fördömer Rysslands veto, och anklagar Ryssland för att försöka dölja landets växande militära samarbete med Nordkorea.

    Nordkorea har sedan 2006 haft ett ökat antal sanktioner riktat mot landet som FN:s säkerhetsråd har utfärdat som svar på Nordkoreas kärnprogram.

    Sedan 2019 har Ryssland och Kina försökt övertyga säkerhetsrådet om att lätta på sanktionerna, som för närvarande inte har något slutdatum.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina