Efter Kievanfall – drönare slår ned i Ryssland

TT-AFP

Publicerad 2023-11-26

Efter omfattande ryska drönaranfall mot Kiev larmar Ryssland om ett ukrainskt svar.

Tiotals drönare sägs ha blivit skickade mot bland annat Moskva. Flera har slagit ned i byggnader.

”I natt skedde ett försök till ett massanfall med drönare”, meddelar Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin via sociala medier.

Totalt har drönare anfallit fem olika regioner, rapporterar Rysslands statsgranskade medier, med hänvisning till rapporter från guvernörerna i respektive region. Allt som allt handlar det om fler än 20 stycken, enligt dessa uppgifter.

Rysslands försvarsdepartement har rapporterat att fyra drönare har skjutits ned i fyra olika regioner, utan att specificera hur många som inte har skjutits ned.

Träffade höghus

Larmen om drönare hörs från ledare i regionerna Brjansk, Kaluga, Smolensk och Tula, samt från Moskva-regionen som omsluter men inte innefattar själva huvudstaden.

Planerade flyg stoppades på Moskva-flygplatserna Domodedovo, Vnukovo och Zjukovskij under en timmes tid på morgonen, enligt olika ryska medieuppgifter.

Alla drönare som var på väg mot Moskvas storstadsområde uppges ha blivit nedskjutna innan de nått fram till stadskärnan, men regionens guvernör Andrej Vorobjov meddelar att tre byggnader av något slag utanför staden har träffats och tagit skada.

I Tula, längre söderut, rapporteras en nedskjuten drönare ha störtat in i ett tolvvåningshus med bostäder som då behövde evakueras. En man som bor där rapporteras ha fått en lindrig skada.

Ingen av de ryska uppgiftslämnarna nämner några värre skador eller dödsfall.

Robotar i syd

Två ukrainska robotar ska också ha skjutits ner över Azovska sjön söder om Ukraina och bredvid Krimhalvön, enligt Ryssland. Dessa sägs ha varit på väg mot rysk mark, men det är oklart om det då är ryskt eller ockuperat område som åsyftas.

På den ukrainska sidan rapporteras det om nio ryska drönaranfall under söndagen, där åtta av farkosterna har skjutits ned.

I lördags avfyrades 75 ryska drönare mot Ukraina, merparten över Kiev, enligt ukrainsk utsago. Det beskrevs då som Rysslands mest omfattande drönaranfall mot landet hittills.

Ukrainas regering ville därtill understryka att det skedde samma dag som landet högtidlighöll minnet av Holodomor, svältkatastrofen som ledde till miljontals människors död i Ukraina under Stalins styre över Sovjetunionen. Det sker också i samband med att det har gått tio år sedan Euromajdan, de västtillvända demonstrationer i Kiev som ledde till ett regeringsskifte 2014. Det var efter det som Ryssland invaderade Ukraina för första gången och sedan annekterade Krimhalvön.

ANNONS