Annons

Annons

Annons

Örebro län

Insändare
Offentligt brevmonopol måste återinföras

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Postnords VD vill försämra brevbärarservicen ytterligare. Hon klagar på samhällsekonomisk olönsamhet. Det ska hon inte uttala sig om. Det är en politisk fråga., som ska besvaras av politiker. Först och främst att konstruktionen med ett gemensamt svensk-danskt brevföretag är kraftigt olönsam, åtminstone för Sveriges del, både företags- och samhällsekonomiskt. Låt oss få tillbaka den gamla Posten AB och åtminstone en femtedel av de gamla postkontoren.

Annons

Annons

Varför politiker ska bestämma vad som är samhällsekonomiskt lönsamt är att politker är valda av oss väljare för att ta just den typen av beslut. Nu måste politikerna göra sitt jobb, när en samhällsviktig verksamhet falerar. I en samhällsekonomisk kalkyl ingår även vinster, som uppstår i andra verksamheter än det berörda företaget. Politiker har också befogenheter, som en företagsledning saknar, att omstrukturera marknaden så att lönsamhet skapas. Och som en sista utväg besluta om subventioner.

Förslag:

1) Posten AB återuppstår som ett statligt företag med ansvar för brevsorteringscentralerna och transporterna mellan dem,

2) Statens servicentraler läggs ner och att deras verksamhet övertas av Posten AB genom postkontoren, med ansvar för både postala ärenden och allmänhetens kontakter med myndigheter.

3) Kommunen blir huvudman med ensamrätt (monopol) på utdelning av all adresserad post (brev, ej paket).

4) Kommunen ska kunna anlita privata brevbärarföretag (ska även finas ett statligt sådant). som upphandlas i konkurrens

Jag är inte socialist men realist

Annons

Annons

Till toppen av sidan