Annons

Annons

Annons

Skidskytte-VM 2024

Svenskt VM-silver i damstafetten: ”Väldigt nöjda”

Sveriges långa medaljtorka i skidskytte-VM är över. Det blev svenskt silver i den svängiga damstafetten i Nove Mesto, där Frankrike till slut vann överlägset.

Hanna Öberg på tredje sträckan.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Efter bronset i den inledande mixedstafetten har det varit en lång väntan på nästa blågula medalj i VM.

På mästerskapets näst sista dag kom den tack vare Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

– Vi ville ha medalj i dag och vi lyckades med det. Så vi är väldigt, väldigt nöjda. Frankrike är tyvärr för bra i dag, säger Elvira Öberg till SVT när silverlaget står samlat efter loppet.

– Vi som lag har varit duktiga på att behålla lugnet och haft en jättebra stämning inom gruppen hela tiden. Men det är klart att det är lite pressat utifrån och vi vill också mer än vi har presterat hittills. Att vi får den här medaljen, det är klart att det betyder mycket, säger Hanna Öberg.

När Magnusson lämnade över till Persson efter första sträckan låg Sverige fyra, 24,5 sekunder efter storfavoriten Frankrike. Många bommar i vinden på skjutvallen gjorde att resultatlistan sedan kastades om både en och två gånger.

Annons

Annons

Fransyskan Sophie Chauveau drog på sig två straffrundor på andra sträckan och rasade ned till åttonde plats. I stället ledde överraskningslaget Estland halvvägs, med Sverige som fortsatt fyra.

Sverige var uppe i ledningen ett tag på den tredje sträckan, efter en stark öppning av Hanna Öberg. Men när hon missade sitt sista skott i stående – och sedan också det första extraskottet – var det återigen Frankrike i ledning.

Det suveräna franska laget hade Julia Simon på slutsträckan, jagad av Elvira Öberg. Simon darrade rejält på sista skyttet, tvingades till tre extraskott – men pallade för trycket och slapp straffrunda.

– Jag ser ju att hon bommar och blir lite förvånad. Det är första gången på länge som hon visar sig lite mänsklig, säger Elvira Öberg.

Storasyster Hanna följde från sidan det som hade kunnat bli en riktig rysare:

– Vilket drama. Det blev spännande, men Frankrike visar att de var laget att slå i dag. De är framför allt oerhört starka ute i spåret, säger hon till SVT.

Elvira Öberg drog på sig en runda, men kunde kosta på sig det och ändå säkert köra hem silvret, 38,3 sekunder efter Frankrike. Bronset gick till Tyskland.

Sverige har nu tagit medalj i tre raka mästerskapsstafetter: Guld i OS för två år sedan, brons i VM i fjol och nu silver.

Annons

– Vi är ju fyra eller fem jämna skidskyttar som alla är med och bra nog för att tillsammans vara med och slåss om medaljerna. Det är vår styrka, säger Linn Persson.

Annons

Fakta

Fakta: Resultat i senaste mästerskapsstafetterna

2024: VM, Nove Mesto: 2) Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg.

2023: VM, Oberhof: 3) Persson, Magnusson, Elvira Öberg, Hanna Öberg.

2022: OS, Peking: 1) Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg, Elvira Öberg.

2021: VM, Pokljuka: 5) Johanna Skottheim, Persson, Elvira Öberg, Hanna Öberg.

2020: VM, Antholz: 5) Elvira Öberg, Brorsson, Persson, Hanna Öberg.

2019: VM, Östersund: 2) Persson, Brorsson, Magnusson, Hanna Öberg.

2018: OS, Pyeongchang: 2) Persson, Brorsson, Magnusson, Hanna Öberg.

Annons

Annons

Till toppen av sidan