Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Olof Gustafsson erkänner brott - av taktiska skäl

    17 feb 20.26
    Charlotte Dinkelspiel

    Olof Gustafsson polisanmäls av sin egen advokat och erkänner att han gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, skriver Expressen. Det görs av taktiska skäl, med hopp om att ställas inför rätta i Sverige istället för i USA.

    Olof Gustafsson är vd för Escobar Inc. Han greps i början av december av spansk polis och har begärts utlämnad av amerikanska myndigheter.

    SvD har tidigare berättat hur han från sin cell i Spanien vädjat om att få komma hem.

    Han anklagas för smuggling, penningtvätt, bedrägeri och för att ha ingått i en kriminell organisation som bedriver illegal konsthandel.

Senaste nyheterna
  • TT
    29 min

    SR överbelastat – utreder yttre påverkan

    Sveriges Radio drabbades av tekniska problem under lördagsförmiddagen. Felet berodde på att att en så kallad lastbalanserare, som fördelar trafik mellan servrar, fallerade. Och att systemet alltså överbelastades. Det säger Annsofi Eriksson, teknikdirektör på Sveriges Radio, till TT.

    – När den fallerar behöver man undersöka vad det kan bero på. Då får man ta i beaktande både yttre och inre faktorer och inte utesluta någonting i det här tidiga skedet. Under förmiddagen hade både appen och hemsidan störningar och program gick inte att nå. Sändningarna i FM-nätet fungerade dock som vanligt. Vid halv elvatiden meddelade radion att felen var avhjälpta.

  • Jennifer Laxén
    13.57

    Duplantis sätter nytt världsrekord

    Stavhopparen Armand Duplantis slog nytt världsrekord med 6,24 på Diamond League-premiären i Xiamen, Kina. Han höjde därmed världsrekordet med en centimeter från det tidigare, som sattes i september 2023 i Eugene, USA. Det är åttonde gången som Duplantis överträffar världsrekordet.

    I galan i Kina, som är den första stora stavtävlingen för säsongen, tog han först 5,62, 5,82 och 6,00 för att säkra segern i tävlingen. Sedan lade 24-åringen upp ribban på 6,24 – och klarade i första försöket. ”Allting stämde. Jag känner mig i bra form och kände mig het inför tävlingen. Det var ett bra hopp. Nu är det full fart fram till OS i sommar,” säger Duplantis till SvT.

  • Jan Majlard
    13.55

    Uppgift: Roboten kunde inte upptäckas av radar

    Den robot som under natten mot fredag träffade må djupt inne i Iran innehöll teknologi som gjorde att radarsystem inte kunde upptäcka den. Det uppger två källor för New York Times. Iran upptäckte därför inte intrånget i sitt luftrum.

    Roboten ska enligt uppgifterna ha avfyrats från ett stridsflygplan även utanför angränsande Jordaniens luftrum i syfte att hålla de styrande i Amman utanför händelserna. Amman ska ha hjälpt till att skjuta ner drönare som avfyrades mot Israel förra helgen. Israel har ännu inte tagit på sig fredagsnattens attack mot en militärbas i provinsen Isfahan i Iran. Bedömare har tolkat angreppet som en varningssignal för kommande attacker mot Israel.

  • Erik Wisterberg
    13.40

    Två gripna på Arlanda – med en kvarts miljon

    Två män har gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott, uppger polisen.

    "En större summa kontanter togs i beslag. Även gods i form av bland annat klockor togs i beslag", skriver polisen.

    De två gripna är i 20-årsåldern respektive 30-årsåldern.

    – De två männen togs av polisen och man tog pengarna i beslag. Det är runt 270 000 ungefär, säger Anna Westberg på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

  • TT
    13.34

    Ny abortlag kan få stöd i Norge

    Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

    I dag kan norska kvinnor fritt göra abort till och med vecka tolv. Aborter fram till vecka 18 är tillåtna, men då måste kvinnan få godkännande från en särskild nämnd. Men regeringen vill utöka rätten till fri abort fram till vecka 18.

    Ledningen i Fremskrittspartiet motsätter sig en ändring. Men nu meddelar alltså en ledamot att han och fyra till kommer att rösta mot partilinjen.

    – För mig handlar det om att stå på rätt sida av historien, säger Roy Steffensen til NRK.

  • Jan Majlard
    13.02

    Uppgift: Hamas på väg att lämna Qatar

    Enligt uppgifter i Wall Street Journal överväger den politiska ledningen i Hamas att lämna Qatar, där de vistas sedan en tid tillbaka. Källor till tidningen uppger att Hamas de senaste dagarna haft överläggningar med två andra arabstater och att en av dem är Oman.

    Farhågor höjs över om en eventuell flytt skulle äventyra de kontakter som förs angående frigivning av gisslan som Hamas håller i Gaza. Qatar har fungerat som en central förhandlare sedan kriget bröt ut i höstas. Landets premiärminister Muhammad al-Thani sa tidigare i veckan att man omprövar sin position som medlare mellan Israel och Gaza.

  • Tobias Sahlén
    12.57

    Källa: Ukrainsk attack slog ut ryskt bränslelager

    Tre ryska transformatorstationer och ett bränslelager har träffats i en ukrainsk attack, enligt en källa inom Ukrainas försvar. Det ryska försvarsdepartementet uppger att 50 ukrainska drönare skjutits ned under natten. Ett bostadshus och en lada har förstörts i en ukrainsk attack, skriver Belgorod-guvernören Vjatjeslav Gladkov på meddelandeappen Telegram.

    Ryssland attackerade Ukraina under natten med sju robotar, luftvärnet hejdade två robotar och tre spaningsdrönare, uppger det ukrainska flygvapnet. De ukrainska myndigheterna uppger att en person har dödats i en attack mot två bostadshus i staden Vovtjansk, cirka fem kilometer från den ryska gränsen i regionen Charkiv.

  • Tobias Sahlén
    12.46

    Flera döda i flygräd mot bostadshus

    Lokala sjukhuskällor i Gaza säger att minst nio personer har dödats, varav 6 barn, i en israelisk flygräd mot ett hus i södra delen av Gazaremsan. Flygräden genomfördes mot ett bostadshus i stadsdelen Tel Sultan i Rafah på fredagskvällen, enligt sjukhusuppgifter som återrapporteras av nyhetsbyrån AP.

    TT

  • TT
    12.00

    Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

    En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna. Enligt radion driver mannen ett företag med två personer som står nära en av ledarna i gängkonflikten i ett kriminellt nätverk.

    Mannen anställdes i slutet av förra året och efter någon månad blev kopplingarna kända. Trafikverket inledde då en utredning. ”I den här utredningen kunde vi konstatera att det fanns en koppling till gängkriminalitet,” säger HR-chefen Lena Wredelius. Varken mannen eller de två personerna som han driver företaget med är dömda för något brott.

  • TT
    11.37

    Dansk flygplats evakueras efter bombhot

    Billunds flygplats har evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

    – Vi gör allt vi kan för att hjälpa polisen så att vi snabbt kan få öppna vår terminal igen, säger kommunikationschefen Dan Prangsgaard till tidningen.

    Enligt Ekstra Bladet handlar det om en fullständig evakuering av flygplatsen, som är Danmarks näst största. Tidningen har publicerat en bild tagen av ett ögonvittne, som tycks visa en man som förs bort från flygplatsen i handfängelse efter bombhotet. Polisen i Danmark har inte kommenterat den uppgiften.

  • TT
    11.25

    Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

    23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och tyska ARD.

    Simmarna ska inför OS ha testats positivt för substansen trimetazidin, samma otillåtna hjärtmedicin som den ryska konståkaren Kamila Valieva fälldes för. Enligt Kinas antidopningsbyrå berodde de positiva testerna på kontaminering. Antidopningsorganisationen Wada tällde sig efter övervägande bakom den förklaringen.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina