Brandt: Kan bli kul att gå in på banken

Publicerad 2024-02-18

NOVE MESTO. Debutanten Viktor Brandt vann VM-guld och 80 000 kronor.

Nu blir det en present till sambon... om hon är kvar?

– Hoppas att nyckeln fungerar när vi kommer hem, säger en glad guldmedaljör.

Sverige tog ett historiskt VM-guld i herrarnas stafett. På första sträckan satte tränaren Johannes Lukas 24-årige debutanten Viktor Brandt.

Han tackade för förtroendet genom att göra en nästintill felfri insats.

– Jag är så glad och lättad över att jag klarade av det så bra på första sträckan och nu står jag här som världsmästare. Det går knappt att ta in.

Inför sista skyttet låg Sverige tvåa bakom Norge men Vetle Sjåstad Christiansen drog på sig tre straffrundor samtidigt som Sebastian Samuelsson iskallt sköt fullt och körde hem guldet.

– Känslan när jag ser att Sebastian skjuter hem ett VM-guld, det är något jag aldrig kommer glömma, säger Brandt.

”Klart att man blir rörd”

När säsongen startade i november hade Viktor Brandt enbart kört en tävling i världscupen och förberedde sig för att köra EM. Men efter att ha imponerat i världscupen och på EM fick han till slut en plats i VM-laget.


– Det är väldigt speciellt, det har varit en stor resa. Det har varit tufft i vissa perioder att ladda om. Det är debut i världscupen, det är debut i VM och nu stafettdebut. Det är klart att man blir rörd, det är det här man har kämpat för hela karriären och alla år av träning, säger Brandt.

Det är inte bara en medalj i guld som Brandt kommer lämna VM med, ett guld i stafett ger omkring 80 000 kronor i vinstpengar från internationella skidskytteförbundet plus bonus från det svenska förbundet.

– Jag hade faktiskt dålig koll men det kanske kan bli kul att gå in på banken i telefonen när det väl kommer in. Men det låter som en hyfsad dagspenning, säger guldmedaljören.

”Eloge för att hon är kvar”

Planen för vad debutanten ska unna sig efter det historiska guldet är inte spikat.

Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson jublar med sina guldmedaljer.

– Jag har inte så mycket högt upp på önskelistan, jag är bara glad över att hålla på med det här. Det är en ynnest. Det blir en lön till mig själv som kanske blir lite roligare än månaden innan. Någon gång vill jag bo i ett fint hus, då får man spara degen som man får in.

Kanske en present till din sambo?

– Ja, det hade varit på tiden. Jag har bara varit hemma sex dagar sedan nyår så det är nog dags att unna henne lite. Hon ska ha en grym eloge för att hon är kvar, säger Brandt och skrattar innan han fortsätter:

– Jag får se om nyckeln passar i dörren när jag kommer hem. Nej men hon ska få en fin present, det kan jag lova. Jag har inte hunnit ringa någon, jag känner bara hur telefonen vibrerar i fickan. Jag kan tänka mig att det är tårar både hos henne och hos mina föräldrar. Det är grymt stort och de stöttar mig varenda minut som jag lägger ner på det här, säger Brandt.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.