USA hotar blockera Gaza-resolution – igen

TT-AFP

Publicerad 2024-02-18

FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.

Till veckan tros FN:s säkerhetsråd hålla en omröstning om en ny resolution om ”omedelbart vapenstopp” i Gaza, uppger diplomatkällor.

Från amerikanskt håll signaleras dock att man återigen kommer att säga nej.

Bakom initiativet i säkerhetsrådet står Algeriet, som inledde diskussioner om ett nytt förslag efter att Internationella domstolen i Haag (ICJ) i slutet av januari beordrade Israel att förhindra handlingar som kan utgöra folkmord i Gaza.

Enligt det senaste utkastet av resolutionstexten beordras bland annat en ”omedelbar humanitär vapenpaus som måste respekteras av samtliga parter”.

Man fördömer också ”undanträngningen av den palestinska civilbefolkningen” och ”kräver att samtliga gisslan omedelbart och villkorslöst släpps fria”.

USA:s president Joe Biden arbetar för närvarande med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och ledarna för Egypten och Qatar för att nå en gisslanöverenskommelse som skulle innebära en omkring sex veckors ”långvarig paus i striderna”, säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield i ett uttalande gällande Algeriets resolutionsförslag.

”Resolutionen som lagts fram i säkerhetsrådet skulle, i motsättning till detta, inte lyckas nå dessa resultat utan kan snarare komma att motverka dem”, säger Thomas-Greenfield och tillägger att USA inte kommer att stödja förslaget om det läggs fram.

I både oktober och december valde Washington, trots internationella påtryckningar, att lägga in sitt veto mot resolutionstexter om vapenvila.

Likt de två föregående texterna innehåller inte heller denna något fördömande av Hamas historiskt blodiga attack mot Israel den 7 oktober.