Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skidskytte-VM 2024
Anna Friberg

Sveriges skitskytte-VM räddades i sista stund

Det var på väg att bli ett svenskt skitskytte-VM.

I sista stund kom räddningen.

Tack för det, Norge.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sebastian Samuelsson körde svenska sistasträckan.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I dag går VM i Nove Mesto in på sin sista dag, ingen är nog gladare än lastbilschaufförerna. De som arrangören anlitat för att forsla flak efter flak med snö till arenan som badat i både plusgrader och regn i snart två veckors tid. 

Men i går, när det hade börjat kännas som mest nattsvart för det svenska landslaget, kom äntligen solen. 

De drygt 30 000 åskådarna på läktarna var om möjligt ännu lite gladare i hågen än tidigare. Samtidigt kändes det ur svenska ögon sett rätt uppgivet. 

Visst, Sverige inledde VM med att knipa ett brons i mixedstafetten. Men det var som i en annan tid. 

För efter det har det varit, bom, bom, bom. Och bom igen. 

Som om det svenska landslaget missförstått själv uppdraget i Tjeckien och trott att det var ett mästerskap i skitskytte.

För det har verkligen inte fungerat något vidare alls på skjutvallen för de blågula. 

Samtidigt har landslagstränaren Johannes Lukas yrat om att han tittar på prestationer – och inte medaljer. Hur man nu kan göra det i ett VM. 


Men framför allt är det Sebastian Samuelsson som har gått på och stått i när han har svingat mot allt från norrmän till journalister. 

”Sverige är bäst i världen”. ”Vi kommer ta medalj”. ”Glöm inte vad vi gjorde i OS för sex år sedan”. ”Se upp!”

Det har varit så många kaxiga utspel från Samuelsson att till och med tränare Lukas med en suck medgett att ”den mannen älskar att skapa på rubriker”

Fanns det några förhoppningar kvar om att det faktiskt skulle kunna bli en medalj till i VM efter det där mixade guldet så var det i damernas stafett. 

Och det spelade ingen roll att Helena Ekholm suttit i SVT och sagt att hon nog ville se Elvira Öberg petade. De svenska damerna, med just Elvira Öberg på sista sträckan, krigade till sig ett silver. Att slå de där skidskyttarna som tycks vara från en annan planet men far runt i franska landslagskläder – det går inte just nu. 


Om det ”bara” hade blivit silver i damernas stafett så hade det räddat upp Sveriges VM en aning. 

Men det kom en annan räddning, och den var norsk och osannolik.

Vetle Sjåstad Christiansen ledde med ungefär en minut när han kom in på det sista stående skyttet. Men norrmannen föll igenom, och det rejält, han missade sex av åtta skott och fick ge sig ut på tre straffrundor. 

Det som egentligen inte skulle kunna vara möjligt var helt plötsligt verklighet. 

Fem snabba träff och den kaxige Sebastian Samuelsson skulle få rätt, Sverige är bäst i världen. Även om det var lite tack vare Norges haveri. 

För första gången någonsin tog Sveriges skidskytteherrar ett VM-guld. Det är stort. Och när VM i dag avslutas med dubbla masstarter – ja, då känns det som att vad som helst kan hända. 

Men oavsett hur det slutar, Sebastian Samuelsson lär garanterat försöka skapa några nya rubriker. 

***

En sak till, i en annan del av världen, mitt under herrarnas skidskyttestafett, tog Sarah Sjöström också hem ett VM-guld. Det var sannerligen inte hennes första, men minst lika imponerande. 


Kaxiga utespelet efter guldet: ”Som förväntat”