Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska rallyt

Blev av med körkortet – får ändå tävla i svenska rallyt

Tre rallyförare har mist sina körkort vid en trafikkontroll mellan sträckorna under Svenska rallyt.

En av dem kör i den högsta VM-klassen, men föraren har fått fortsätta att tävla.

Foto: NIKOS KATIKIS/DPPI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

– Eftersom det rör sig om utländska medborgare har de 24 timmar på sig innan verkställande dom som jag förstår det, säger Erik Åström hos arrangören Rally Sweden till Västerbottens-Kuriren. 

Det var under lördagen som de tävlande blev av med sina körkort på grund av hastighetsöverträdelser vid en trafikkontroll mellan rallysträckorna i trakterna kring Umeå. Det ska röra sig om tre tävlande från tre olika klasser, men en av dem kör i den högsta klassen WRC1.

– Det är i olika klasser, men ingen som är på podiet, säger Erik Åström.

”Ska följa samma regler som alla andra”

Polisen utfärdade även 17 ordningsböter för trafikförseelser som rallyförare har stått för när de kört mellan specialsträckorna.

– Det är tråkigt. På vägarna ska de följa samma trafikregler som alla andra trafikanter. Men det är bra att polisen är ute och kollar så att de sköter sig, säger Erik Åström till VK.

Inför söndagens sista sträcka leder finländaren Esapekki Lappi WCR1-klassen – 34 sekunder före Elfyn Evans, Wales, och 48,1 sekunder före Adrien Fourmaux, Frankrike.

Svensken Oliver Solberg leder WRC2-klassen stort – över en minut före Sami Pajari, Finland.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.