Gå direkt till sidans innehåll
Gais

Elfsborg sänkte Gais i cuppremiären

Stökigt utanför arenan – och halvstökigt på planen.

Två sena mål räddade Elfsborg mot Gais – och laget höll nollan för första gången i år.

– Isak (Pettersson) har ju släppt in varje skott som har kommit på honom hittills så det var på tiden, skojar högerbacken Johan Larsson.

Mergim Krasniqi räddade en straff för Gais.
Isak Pettersson.

Många stenhårda dueller, flera spelavbrott, gula kort, domargnäll och omdiskuterade situationer. Tävlingssäsongen är i gång – och det märktes på Borås arena.

– Det blir en annan intensitet när det är två lags supporterskaror som bjuder upp till kamp också. Härligt med lite känslor och saker som står på spel, säger Johan Larsson.

Redan i minut nio fick Elfsborg straff. Gais mittback Axel Norén glidtacklade Andri Baldursson i ett till synes ganska ofarligt läge, men missade bollen, träffade motståndaren och domaren tvekade inte.

Men Gais målvakt Mergim Krasniqi limmade Michael Baidoos tama försök från elva meter.

”Han har sett otroligt bra ut”

Den allsvenska nykomlingen från Göteborg stod upp bra och bjöd fjolårstvåan på en rejäl match i Svenska cupens första omgång.

– Gais är duktiga med bollen och vi ger dem lite för mycket tid. Vi har chanserna, vi ska bara göra mål. Vi måste bara ta rätt beslut i sista tredjedelen, vi spelade fel gubbe hela tiden och det får vi försöka ändra på i andra halvlek, sa boråsaren Simon Hedlund till TV4 i pausintervjun.

Båda lagen hade fina chanser i andra halvlek – och i minut 80 kom Elfsborgs 1-0-mål när mittbacken Sebastian Holmén nickade in en hörna från vänster.

Gais tryckte på i slutet i jakten på en kvittering, men på stopptid tryckte Jalal Abdulai in 2-0 från nära håll och Elfsborg tog tre tunga poäng i hopp om att nå en kvartsfinalplats.

– Stabilt utan att glänsa, vi borde ha kunnat skapa mer än vad vi gör, säger Johan Larsson.

Elfsborg har haft stora problem med defensiven under försäsongen och nye målvakten Isak Pettersson hade fram till tävlingspremiären släppt in tolv mål på sex halvlekar.

– Skönt att hålla nollan i dag så klart. Isak har ju släppt in varje skott som har kommit på honom hittills så det var på tiden, skojar Johan Larsson och fortsätter:

– Nej då, han har sett otroligt bra ut så det var skönt för honom att hålla nollan.

Vad fick du för intryck av Gais?

De ser bra ut, helt klart. Första månaderna är alltid lite skönare för en nykomling, men de har en egen idé som de tror på oavsett om de ligger under. De trillar boll, spelar sig ur pressen ibland och kommer nog överraska ganska många lag, säger Larsson.

Holmberg: Är stolt

Gais tränare Fredrik Holmberg kommenterar resultatet så här:

– En härlig match och två bra lag där ute, men vi saknar målen i dag. Det finns mycket åt båda håll som vi kommer att kunna plocka med oss härifrån. Modet finns där och killarna har ett jävla gott självförtroende, jag är stolt över dem. Men vi är inte nöjda, vi förlorar ju och sätter oss i ett jättesvårt läge att gå vidare.

Den andra matchen i gruppen vann Degerfors mot superettankonkurrenten Örgryte med hela 5-0.

Cupmötet i Borås föregicks av supporterbråk på stan och ett 20-tal personer omhändertogs, enligt polisen.