Uppgifter: Här flyttas Navalnyjs kropp

Publicerad 2024-02-18

Aleksej Navalnyjs kropp har hittats på ett bårhus i staden Salekhard.

Det uppger ambulanspersonal för den oppositionella ryska tidningen Novaja Gazeta.

Övervakningsfilmer påstås visa hur kroppen transporteras mitt i natten på en isväg.

Enligt ambulansföraren som Novaja Gazeta pratat med hade Navalnyjs kropp skador på huvudet och bålen när den kom in till distriktssjukhuset i Salekhard sent i fredags kväll.

– Sådana skador, som de har beskrivits av de som såg dem, uppstår vid krampanfall, säger källan till Novaja Gazeta.

Blåmärkena på bröstet tros ha uppstått genom återupplivningsförsök.

”Hemlighetsmakeri”

Ambulansföraren säger att två poliser ska ha hållit vakt utanför det rum som Navalnyjs kropp fördes till.

– De hade lika gärna kunnat sätta upp en skylt om att ”här pågår något mystiskt!”. Självklart ville alla veta vad som hänt, vad allt hemlighetsmakeri handlade om och om de försökte dölja något allvarligt.

Enligt källan hade fortfarande ingen obduktion genomförts på lördagen. Det spekuleras i att man inväntar specialister från Moskva.

En lokal taxichaufför berättar att två flygplan sågs landa på stadens flygplats sent på lördagen, utanför den ordinarie tidtabellen. Personerna som klev av det första planet ska ha tagits emot av den ryska utredningskommitténs bilar.

Mystisk konvoj i natten

Den oberoende ryska nyhetssajten Mediazona har tagit del av övervakningsfilmer som misstänks visa transporteringen av Navalnyjs kropp.

Kamerorna har filmat isvägen som binder samman Labytnagi, staden närmast straffkolonin där Navalnyj dog, med Salekhard.

På filmen syns fyra bilar köra långsamt i en konvoj vid midnatt mellan fredagen och lördagen. Först och sist kör två polisbilar. Mellan dem kör en civil bil – och en minibuss med samma gröna färg som den ryska kriminalvårdens bilar.

Mediazona har undersökt filmer från tidigare dagar. Ingen liknande konvoj har passerat.

Familjen saknar information

Uppgifterna om oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs död är knapphändiga.

Enligt ryska myndigheter föll han ihop under kort en promenad i fängelset.

På lördagen informerades Navalnyjs team om att utredningen är klar och att ”inget brottsligt har kunnat påvisas”. Men familjen har inte fått veta någon dödsorsak, och inte heller var kroppen finns.

Enligt den oberoende ryska nyhetssajten Meduza har en utredning inletts som ger myndigheterna rätt att behålla kroppen i upp till 30 dagar.

Under måndagen ska Navalnyjs fru, Julia Navajnaja, träffa EU:s utrikesråd. Det skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell på X:

"EU-ministrarna kommer att skicka ett starkt budskap om stöd till frihetskämpar i Ryssland och hedra minnet av Aleksej Navalnyj”.

Aleksej Navalnyj.

Följ ämnen i artikeln