Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle vara en ren katastrof för Armenien” – hör experten om risken för ett storkrig och vad Azerbajdzjan egentligen vill uppnå. Foto: Azerbajdzjans presidenkansli via AP/TT

Armeniens president varnar för fullskaligt krig med Azerbajdzjan

Publicerad

Efter att tre armeniska soldater dödats längs den upprustade gränsen med Azerbajdzjan varnar Armeniens president att grannlandet förbereder för ett fullskaligt krig.

– Om inte sannolikt så är det åtminstone fullt möjligt, säger Jakob Hedenskog analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Efter blodiga strider i september 2023 verkade det som att konflikten svalnade och parterna träffades för att mäkla fred. Något avtal enades de dock aldrig om och efter att fyra armeniska soldater dödades längs gränsen i tisdags varnar Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan att grannen kan vilja starta ett fullständigt krig.

Med ett krig tror Jakob Hedenskog att Azerbajdzjan har som intention att ansluta sin landmassa med den Azerbajdzjanska exklaven Nachitjevan i Armenien.

– En fast förbindelse skulle förena Azerbadjzan med Nachitjevan och Turkiet med Kaspiska havet.

En lång konflikt

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan har varat under hundra år men blossade upp rejält 2023. Den utgick främst från området Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan som befolkas av etniska armenier men ligger i Azerbajdzjan och har styrts av separatistiska myndigheter.

Höstens strider slutade i att Nagorno-Karabach togs över av Azerbajdzjan och styret upplöstes.

– I princip alla armenier som bodde där, runt 100 000, har lämnat i samband med attacken i september 2023.

Kan skaka om regionen

Ryssland som ofta har försökt medla och stärka sitt inflytande i regionen då Armenier och Azerbajdzjan stridit är just nu upptagna med sitt krig i Ukraina. Ett nytt krig i Armenien löper därav risken blanda in flera aktörer i regionen.

– Det skulle kunna dra in Turkiet vilka skulle stödja Azerbadjan. Även Ryssland och Iran skulle inte stillatigande kunna se på en sådan utveckling.

Och vid ett fullskaligt krig är det även tydligt vilken sida som är starkast.

– Styrkeförhållandena är klart till Azerbajdzjans fördel. Azerbajdzjans försvarsbudget överstiger till och med hela den armeniska statsbudgeten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Azerisk militär inspekterar vapen de själva säger sig ha beslagtagit av armeniska styrkor i Nagorno-Karabach. Foto: TT/Roman Ismayilov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.