Gå direkt till sidans innehåll
Frida Karlsson

Gunde och Wassbergs kritik mot landslaget: ”Gillar inte det”

Gunde Svan och Thomas Wassberg är skeptiska till att dagens skidåkare styrs för mycket av sina personliga tränare.

– Jag gillar inte situationen som det är i dag, säger Wassberg i SVT:s nya dokumentär. 

– Jag är chef över min egen träning, svarar Frida Karlsson.

Thomas Wassberg.
Foto: SVT
Gunde Svan.
Foto: SVT
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

I SVT:s nysläppa dokumentär om Gunde Svan får både huvudpersonen och hans tidigare lagkamrat Thomas Wassberg se tillbaka på deras framgångsrika karriärer.

En del i succén var, enligt Svan, att han var sin egen tränare under karriären. Det var ett upplägg som startade redan under gymnasietiden.

– Det trummades in första dagen i Torsby: ”på papperet står det att vi är era tränare men det är ni själva som ska bli era egna tränare”, säger Svan i den tredelade dokumentären.

Så är inte verkligheten för dagens skidstjärnor. Förutom två landslagstränare på herr- och damsidan har många av de svenska skidåkarna personliga tränare.

– Det kan jag förvånas över i dag, att det är så mycket styrt av vad någon annan tränare satt upp att du ska träna, säger Gunde Svan i SVT:s dokumentär.

Den fyrfaldige olympiska mästaren får medhåll av Thomas Wassberg.

– Jag gillar inte situationen som det är i dag riktigt, att de ska ha en tränare som styr så här. De måste lära sig känna sin egen kropp och det ska du ha lärt dig på gymnasiet, säger ikonen.

Svaret från Frida och Ebba

Två av världens bästa skidåkare år 2024, Ebba Andersson och Frida Karlsson, har personliga tränare. Andersson tränas av sin pappa Per-Ola och Karlsson av Per Nilsson, även tysk landslagstränare.

Ingen av dem upplever att deras tränare styr träningen till hundra procent.

– Jag är absolut väldigt delaktig i mitt upplägg. Det är ju i slutändan jag som ska genomföra det. Men jag bollar mycket med min pappa, som också styr emellanåt. För skulle jag styra hela tiden, då hade det nog gått över styr, säger Ebba Andersson.

Samarbetet mellan far och dotter har onekligen burit frukt. Förra året vann Ebba Andersson dubbla VM-guld.

– När man bara har sitt eget perspektiv kan man missa vissa grejer, för man är helt uppe i sitt. Då är det fördelaktigt att få perspektiv från ett annat håll också.

Är Svan och Wassberg ute och cyklar?

– Nej, de har säkert en poäng. Allt behöver inte vara svart eller vitt, säger Andersson.

Frida Karlssons samarbete med sin personlige tränare Per Nilsson har pågått under många år. 24-åringen menar precis som Ebba Andersson att det knappast är tränaren som har fullmakt i hennes upplägg.

– Jag är chef över min egen träning, men bollar så klart mycket med Per. Jag är högst, högst delaktig och går mycket på känsla, säger Karlsson.

– Jag vet att många vill ha en tränare som styr allt. Så kan det vara i andra landslag, där en huvudtränare lägger upp allt. Men så gör inte jag.

Missa inte Skidsnack!