Hoppa till innehållet

Innehåll från RiksbyggenAnnons

De räknar med att kunna energispara en miljon kronor om året

En bostadsrättsförening i Umeå genomför just nu en investering som både minskar risken för fuktskador och gör inomhusklimatet behagligare. Samtidigt sparar de stora pengar när det kommer till uppvärmningen.

– Vi har jobbat med att sänka energikostnaderna tidigare. Men det här blir det stora, säger Stefan Landström som är ordförande i BRF Storspoven.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i bostadsrättsföreningen 

Bostadsrättsföreningen Storspoven i Umeå består av 170 lägenheter fördelade på åtta olika hus byggda i slutet av 1960-talet. För sex år sedan drabbades husen av fuktskador på grund av fukt som trängde in i fasaden utifrån. 

– Fuktproblemen kostade föreningen mycket pengar och skapade obehag för våra medlemmar. Frågan var hur vi kunde lösa situationen på bästa möjliga sätt, säger Stefan Landström, ordförande i BRF Storspoven.

Stora besparingar

Lösningen som föreningen fastnade för kallas Smartfront och är en metod för att isolera hus från utsidan. Innan den utvändiga isoleringen monteras rivs byggnadernas tegel ned till betongen och sedan bygger man på med isolering. Det här tillvägagångssättet innebär att väggarna endast blir 12 centimeter tjockare – och att de boende inte går miste om någon lägenhetsyta. 

Stefan Landström, ordförande i BRF Storspoven.
Stefan Landström, ordförande i BRF Storspoven.

Utöver att väggarna blir täta och skyddar mot både fukt och buller är en av de stora fördelarna med Smartfront att lösningen innehåller ett ventilationssystem som bygger på värmeåtervinning. Föreningen kommer därmed inte att behöva värma ventilationsluften lika mycket som tidigare – och det innebär stora energibesparingar.

– Som det är nu tar vi obehandlad tilluft från ytterväggarna, men med den nya lösningen kommer tilluften att vara tempererad. Effekten som vi då behöver ta ut i radiatorerna kommer att motsvara en tiondel av den vi har använt tidigare. Det kommer helt enkelt att gå mycket mindre energi till uppvärmning. Dessutom innebär lösningen att det aldrig kommer att bli drag, säger Stefan Landström.

Samarbetar med Riksbyggen

Jämfört med att byta ut ventilationssystemet på traditionellt sätt innebär Smartfront-lösningen ett mycket mindre ingrepp i fastigheten, något som har uppskattats av de boende. Arbetet är nu i full gång och beräknas vara klart 2025. Föreningen samarbetar med fastighetsförvaltaren Riksbyggen för projektet. 

– Riksbyggen har projektlett hela renoveringen och jag kan inte säga annat än att det har fungerat väldigt bra. 

Investeringen som BRF Storspoven gör är stor, men man ser det ändå som något som sakta men säkert betalar tillbaka sig. När arbetet är klart räknar föreningen med att spara mellan 800 000 och en miljon kronor om året.

– Hade vi bara tilläggsisolerat hade vi inte ens varit i närheten av att spara lika mycket pengar, säger Stefan Landström.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i bostadsrättsföreningen 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera