Kommentar

Johan Carlström:

Siffran som ger hopp åt bolånetagarna

Johan Carlström
Foto: Judit Nilsson

Inflationen tog återigen fart förra månaden, och Riksbankens huvudmått var högre än väntat. Men bakom siffrorna döljer sig en nyhet som borde minska Riksbankens oro för inflationsutvecklingen.

Inflationstakten, exklusive effekten av dyrare bolån, accelererade förra månaden visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. Det senaste året har konsumentpriserna – mätt med måttet KPIF – stigit med 3,3 procent. Det var två tiondelar mer än vad ekonomer hade väntat sig och förklaras framförallt av att elpriserna steg mer än väntat i januari jämfört med samma månad i fjol.

Marknaden tog dock siffran med ro. Under inflationskrisen har nämligen Riksbanken fokuserat mer på ett annat mått när den fattat sina räntebeslut. Måttet heter KPIFXE och exkluderar energipriser. Eftersom dessa har varit volatila och nästan helt styrts av faktorer utanför Sveriges kontroll har både Riksbanken och marknaden fokuserat mer på det här måttet än det som steg förra månaden. KPIFXE ger helt enkelt en bättre bild av hur priserna utvecklats brett i ekonomin och av sånt som Riksbanken kan påverka.

Laddar…