Kristersson: Vet inte specifikt vad Orbán menar

Erik Widmark/TT

Publicerad 2024-02-19

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Polens premiärminister Donald Tusk i Warszawa.

Viktor Orbán sade i helgen att han och statsminister Ulf Kristersson har tagit steg för att ”återuppbygga förtroendet” mellan Sverige och Ungern.

Men Kristersson är inte säker på vad uttalandet betyder.

– Jag vet inte specifikt vad han menar, säger statsministern i Warszawa.

Sverige väntar på att Ungern som sista Natoland ska godkänna den svenska medlemsansökan i försvarsalliansen. I lördags flaggade Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att han och Ulf Kristersson (M) tagit steg för att ”återuppbygga förtroendet” och sade att ”vår konflikt med Sverige snart kommer att vara över”.

Men Kristersson såg minst sagt frågande ut när han på en presskonferens i Polens huvudstad Warszawa, med premiärminister Donald Tusk, fick frågan om vad Orbán menade med uttalandet.

– Vi har haft några samtal under de senaste veckorna, men jag vet inte specifikt vad han menar med det, säger Kristersson.

”Finns en stark vilja”

Statsministern säger att ”han ser fram emot” att resa till Budapest och träffa Orbán.

– Vi kommer att låta er veta när det finns ett bestämt datum. Jag tror att det finns en stark vilja att slutföra ratificeringen av Sveriges medlemsansökan, säger Kristersson.

Donald Tusk säger att det är ”oacceptabelt” att Ungern fortsätter att blockera Sveriges medlemskap i försvarsalliansen.

– Det är oacceptabelt, inte bara ur min synvinkel, att ett land kan blockera det andra, särskilt i samband med kriget i Ukraina. Det är därför vi måste sätta press på våra vänner i Budapest att göra vad de bör göra, säger Tusk.

”Mycket märkligt”

Tusk säger vidare att han inte är säker på om helgens uttalanden från Budapest är ”seriösa eller inte” och att han ”fortfarande inte förstår vad som är den verkliga orsaken” till att Ungern inte godkänner Sverige.

– Ulf Kristersson kanske vet något mer. Jag har aldrig hört ett enda rationellt argument för denna försening av omröstningen i det ungerska parlamentet. Det är fortfarande något mycket märkligt, säger Tusk.

Inför besöket rapporterade det polska public service-bolaget Polskie Radio, med hänvisning till polska myndigheter, att säkerhetsfrågor skulle vara det dominerande samtalsämnet mellan Kristersson och Tusk.