Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på KTH:s labb för att se hur AI-verktygen LLM, eller stora språkmodeller, kan användas av hackare. Foto: Karin Fallenius/SVT

Så används AI-verktyg i hackerattacker

Uppdaterad
Publicerad

Statsstödda hackergrupper – backade av bland andra Ryssland, Kina och Nordkorea – har använt AI-verktyg för att förbättra sina attacker. Det visar en rapport från Microsoft och Open AI.

– I framtiden skulle det kunna leda till väldigt allvarliga angrepp, där vapensystem tas över till exempel, säger Pontus Johnson, professor på KTH.

Rapporten, som släpptes förra veckan, pekar ut flera nätverk som ska ha använt AI-verktyg i form av stora så kallade språkmodeller.

En rysk grupp som kopplas till den ryska underrättelsetjänsten GRU har till exempel undersökt satellit- och radarteknik. Och en nordkoreansk grupp har använt språkmodeller för att söka efter sårbarheter i system.

internetrelaterade brott

Aktiviteterna har inte kunnat kopplas till specifika attacker men enligt rapporten går det att se vad hackergrupperna kan ta reda på, och hur verktygen används i brottslighet.

För de som utför olaga integritetsintrång mot någon kan domen bli böter eller upp till 2 års fängelse i Sverige.

Oro för AI i framtiden

Pontus Johnson, professor på KTH och föreståndare för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet, oroas mer av framtiden än av dagsläget.

– I dag är de stora språkmodellerna begränsade, men det är mycket sannolikt att man kommer kunna använda AI för att lättare och snabbare hitta sårbarheter i framtiden.

Och det kan få stora konsekvenser om hackergrupper blir snabbare än försvararna på att hitta sårbarheter i programkod. Det skulle kunna innebära att de snabbt och plötsligt gör dataintrång i banksystem till exempel.

– Men det är ett tveeggat svärd, för om försvarare hittar sårbarheter innan man produktsätter så kan vi också bygga en mer robust infrastruktur, säger Pontus Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

internetrelaterade brott

Mer i ämnet