lördag4 maj

Kontakt

Annonsera

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

EU granskar Tiktok

Publicerad: 19 februari 2024, 15:33

Ägarbolaget Bytedance riskerar böter på upp emot 6 procent av den globala omsättningen – om de bryter mot DSA.

Foto: AP/TT

EU-kommissionen ska utreda om Tiktok bryter mot DSA. ”Skydd av minderåriga är av högsta prioritet för efterlevnaden av DSA”, säger Thierry Breton, commissioner for internal market.

Ämnen i artikeln:

BytedanceTiktok

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


EU-kommissionen har inlett ett så kallat ”officiellt förfarande” för att bedöma om Tiktok har brutit mot Digital services act (DSA), rapporterar Reuters.

EU ska granska om Tiktok har brutit mot DSA kopplat till att skydda minderåriga, annonstransparens, tillgången till data samt riskhantering av beroendeframkallande design och skadligt innehåll på plattformen.

Om EU-kommissionen kommer fram till att Tiktok har brutit mot DSA riskerar ägarbolaget Bytedance böter på upp emot 6 procent av den globala omsättningen.

– Skydd av minderåriga är av högsta prioritet för efterlevnaden av DSA. Som en plattform som når miljontals barn och tonåringar måste Tiktok fullt ut följa DSA och har en särskild roll att spela när det gäller skyddet av minderåriga online. Vi inleder detta formella överträdelseförfarande i dag för att säkerställa att proportionerliga åtgärder vidtas för att skydda unga européers fysiska och känslomässiga välbefinnande. Vi måste göra allt vi kan för att skydda våra barn, säger Thierry Breton, commissioner for internal market, i ett officiellt uttalande.

I ett uttalande till Reuters säger en talesperson från Tiktok att de har funktioner som skyddar tonåringar.

– Tiktok har banbrytande funktioner och inställningar för att skydda tonåringar och hålla de under 13 år borta från plattformen, problem som hela branschen brottas med.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev