Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skidskytte-VM 2024

Bilden visar – så räddades VM från en total katastrof

En 12 meter hög snöhög. 

Det har varit räddningen under skidskytte-VM i Nove Mesto. 

Mästerskapet som riskerade att sluta i katastrof. 

”Mitt sämsta lopp det här mästerskapet”
Lastbilar körde skytteltrafik till snöhögen under mästerskapet.
Foto: Yle
Hanna Öberg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under gårdagen avslutades skidskytte-VM i Nove Mesto. För svensk del blev det ett gäng stafettmedaljer efter en trög inledning. 

Men bortsett från rubriker om framgångar och fiaskon har vädret, och kampen mot det, varit en stor snackis. 

Redan innan VM i tjeckiska Nove Mesto hann börja var det nämligen stora problem. Hårda vindar hade gjort att träd fallit över spåren och intensiv röjning krävdes för att mästerskapet skulle kunna starta som planerat. 

Sedan kom nästa smäll när termometern steg. Vissa dagar har det varit runt tio plusgrader i Nove Mesto, lägg därtill att det har regnat i omgångar och problemen med att hålla VM-spåren i gott skick har varit stora. 

Det har saltats rejält för att undvika allt för lös snö i spåren, banan har fått göras om allt eftersom snön försvunnit, men framför allt har det forslats enorma mängder snö till skidskyttestadion i Nove Mesto.

Snö som delvis är ett år gammal, redan förra vintern började arrangören spara snö till VM.

En 12 meter hög snöhög har också blivit räddningen för mästerskapet som riskerade att sluta i katastrof. 

Den före detta finska skidskyttestjärnan Kaisa Mäkäräinen var på plats i Nove Mesto för Yles räkning under VM och hon menar att det har varit ett vädermässigt vanskligt mästerskap. 

– Det är lätt att tro att VM avgörs på ett bra ställe, en världscuport. Men utan den där snöhögen hade de inte blivit något VM. Det finns ingen snö i naturen, alla banor är gjorda med kraften från den där snöhögen, säger Mäkäräinen till Yle

Tusentals lastbilslass

Från den enorma snöhögen har tusentals lastbilar transporterat långt över 100 000 kubikmeter snö till spåren vid skidskyttearenan i Nove Mesto. 

Allt för att i ett mer eller mindre desperat försök skapa VM-klass på skidspåren. 

De svenska skidskyttarna är eniga om att arrangören gjort ett stort och bra jobb. Men medger samtidigt att förutsättningarna inte har varit de bästa. 

– Jag tycker att vi har haft bra inställning till det i laget, det har inte varit något klagande. Men ska vara realistisk så har det varit riktigt dåliga förhållanden, säger Elvira Öberg och svarar på frågan om VM borde ha avgjorts på en annan tävlingsort där det finns natursnö. 

– Det är klart att man vill det å ena sidan, men å andra sidan så är det inte så här varmt i Nove Mesto en normal vinter. 

”Det blir inte bättre här nere”

Även Hanna Öberg tycker att arrangören har gjort ett väldigt bra jobb med spåren utifrån förutsättningarna. Men ser samtidigt problem med VM-orten Nove Mesto. 

– Den här vintern har kanske varit extra tuff. Vi har varit här och tävlat ungefär den här tiden på året tidigare år, och då har det funnits mer snö än vad det gör nu, säger Hanna Öberg och fortsätter: 

– Det är väl svårt att förutspå de förhållandena när man får ett mästerskap några år i förskott. Men det känns inte som att vintrarna blir bättre här nere. 

Landslagstränaren Johannes Lukas är inte orolig för framtiden. 

– Skidskyttet behöver inte så långa banor, det räcker med 2,5 kilometer och så får herrarna köra dubbelvarv, säger han. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.