TYSKLAND

Strejk på Lufthansa stoppar flera flyg till och från Sverige

1:18 min
  • I morgon tisdag går markpersonalen på det tyska flygbolaget Lufthansa ut i strejk på flera större tyska flygplatser.

  • Omkring 100 000 passagerare kan enligt uppgifter i tyska medier påverkas av strejken som är ännu en i raden av strejker i den tyska lönerörelsen på senare tid.

  • Strejken kommer beröra ett 30-tal flygningar till och från Sverige.

Det är fackförbundet Verdi som med start på tisdagsmorgonen tar ut cirka 25 000 av flygbolaget Lufthansas markpersonal i strejk. Strejken ska pågå fram till onsdagsmorgonen och är en del av lönerörelsen mellan fackförbundet och flygbolaget och det är den andra strejken på kort tid för ungefär samma markpersonal.

Kortare strejker i tyska lönerörelser är mycket vanliga och på senare tid har läkare, piloter, lokförare med flera grupper strejkat för att få igenom sina lönekrav.

Tisdagens strejk berör sju av Tysklands största flygplatser, däribland Frankfurt, München och Berlin och enligt flygbolaget kan upp mot 100 000 passagerare påverkas.

Även svenska sportlovsresenärer på väg mot Tyskland eller som ska mellanlanda på en av de berörda tyska flygplatserna kan enligt svenska flygplatsmyndigheten komma att drabbas av inställda flyg. Enligt Swedavias pressavdelning kommer ett trettiotal flygningar till och från Sverige påverkas av strejken.