Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan utfallet innebära för Israels relation till omvärlden – hör Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt. Foto: SEM VAN DER WAL

Israels ockupation prövas i domstol – 50 länder ska höras

Publicerad

Internationella domstolen, ICJ, har under måndagen påbörjat en veckolång hearing som ska pröva om Israels ockupation av palestinska områden är olaglig och strider mot folkrätten.

– Fastställandet av olagligheten av ockupation görs av världens viktigaste domstol, säger Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt.

Den palestinska utrikesministern Riyad al-Maliki var först ut att tala, rapporterar Reuters. Under resten av veckan ska över 50 länder höras. Länderna ska ge sin bild av de rättsliga konsekvenserna av Israels ockupation av Västbanken och östra Jerusalem. Israel har tidigare ockuperat Gazaremsan men 2005 drog landet sig ur området och styr nu Gazas gränser tillsammans med Egypten.

Länder som kommer höras är bland annat Sydafrika, Egypten, USA, Kina och Ryssland. Att så många länder deltar beror på att det är en av de äldsta internationella konflikterna och länderna vill ställa sig för eller mot Israels ockupation, menar Said Mahmoudi.

– Det är många stater som av olika skäl har anledningar att yttra sig, säger han.

Israel deltar inte

Hearingen kan eventuellt leda till ett icke-bindande yttrande. Målet handlar alltså inte om kriget i Gaza, vilket är föremål för andra förhandlingar i samma domstol. Det här målet utlöstes i stället av en begäran från FN:s generalförsamling redan 2022, alltså ett antal månader före Gazakrigets utbrott.

Israel har valt att inte delta och i ett uttalande från juni 2023 menade landet att ett yttrande skulle vara ”skadligt” för de israeliska och palestinska förhandlingarna.

– Det var väntat eftersom Israel inte accepterar domstolens jurisdiktion, de anser att det är en politisk fråga och måste lösas med förhandlingar.

ICJ yttrade sig 2004

En gång tidigare har ICJ gjort ett icke-bindande yttrande. 2004 beslöt domstolen att den barriär som Israel byggt runt Västbanken stred mot internationell rätt och skulle nedmonteras – något som inte har skett. Den ansågs olaglig då barriären gick in i det palestinska området i stället för att följa Israels gräns.

Said Mahmoudi menar att det då var en enskild fråga medan det nu handlar om bredare frågor.

– Den här processen de började i dag är viktig för att frågorna är betydligt större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.